foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Претрага

Најновије вести

Слике на Фејсбуку

На месту где се састају Јужна и Западна Морава и чине Велику Мораву, највећу домаћу реку, 28.07.2019. године МО СПС-а Сталаћ у сарадњи са ОО СПС-а Ћићевац, Удружењем песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и КК Душан Матић из Ћуприје, а поводом јулских празника и 29-ог рођендана СПС-а, организовао је по трећи пут Поетско-музичку манифестацију „Душа Троморавља“.

Ове године су по други пут изабрани и најбољи песник и песникиња троморавља. ПЕСНИКИЊА ТРОМОРАВЉА је Мирослава Смиљанић из Сталаћа, члан Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ из Крушевца, а ПЕСНИК ТРОМОРАВЉА је Борисав Бора Благојевић, члан КК Душан Матић из Ћуприје. Такође по први пут су ове године додељене још три награде и то: Топуз Војводе Пријезде - добио Златомир Јовановић - песник из Београда, Кондир госпође Јелице - добила Милка Ижогин- песникиња из Ћуприје и Повељу Моравске тајне - добио Сабах Ал Зубеиди - песник из Ирака. Жири који је ове године имао тај тежак задатак да у мору одличних песника одабере најбоље радио је у саставу: Боривоје Видојковић, Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић и Хранимир Милојковић.

Наравно, догађају су присуствовали и Владимир Тасић - председник ГО СПС Крушевац, Синиша Максимовић - заменик председника скупштине Града Крушевца и Горан Ћирић - секретар ГО СПС Крушевац, као и Војкан Павић - председник општине Варварин, Драгољуб Станојевић - председник скупштине општине  Варварин и председник ОО СПС Варварин, Братислав Ташић - секретар ОО СПС Варварин, Др Мирјана Кркић - председник ОО СНС Ћићевац, Југа Петровић - секретар ОО СНС Ћићевац и  сликар Зоран Анђелковић.

Програм је осмислио, организовао и водио Боривоје Бора Видојковић
- председник ОО СПС Ћићевац


Владимир Тасић - председник ГО СПС Крушевац


Синиша Максимовић (трећи с лева)  - заменик председника Града Крушевца
 ПЕСНИК ТРОМОРАВЉА је Борисав Бора Благојевић, члан КК Душан Матић из Ћуприје,
а ПЕСНИКИЊА ТРОМОРАВЉА је Мирослава Смиљанић из Сталаћа, члан Удружења
песника Србије – ПоезијаСРБ из Крушевца

Такође по први пут су ове године додељене још три награде и то: Топуз Војводе Пријезде - добио Златомир Јовановић - песник из Београда, Кондир госпође Јелице - добила Милка Ижогин- песникиња из Ћуприје и Повељу Моравске тајне - добио Сабах Ал Зубеиди - песник из Ирака. ПЕСНИК ТРОМОРАВЉА је Борисав Бора Благојевић, члан КК Душан Матић из Ћуприје, а ПЕСНИКИЊА ТРОМОРАВЉА је Мирослава Смиљанић из Сталаћа, члан Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ из КрушевцаПосебна атракција за све учеснике је била вожња чамцем преко Јужне Мораве да би се стигло до места Саставци где се манифестација традиционално одржава. Жубор све три Мораве, поглед у залазак сунца на кулу Тодора од Сталаћа и спомен парк где се одиграла битка на Варваринском пољу, давали се посебну драж и оставили снажан утисак на све учесник, као и љубазност, вештина и присност са домаћинима. Ошшта констатација је да је ово јединствено место не само у Србији и да уз мало више воље и улагања општинских власти може бити атракција за све туристе и љубитеље природе. Закључак је свих да се догодине видимо опет, а можда и пре ако се укаже прилика. Учеснике је поздравио Боривоје Видојковић – председник ОО СПС-а у Ћићевцу.

У програму је све било поезија и музика... и фолклор.

Своју поезију говорили су чланови  и пријатељи присутних песничких удружења и књижевних клубува. За Удружење песника Србије – ПоезијаСРБ, наступили су: Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић, Ратко Тодосијевић, Др Велибор Лазаревић, Градимир Карајовић и Мирослава Мира Смиљанић. За књижевни клуб Душан Матић из Ћуприје наступили су: Бора Благојевић, Милка Ижогин, Миодраг Глигоријевић Миган и Слободан Станковић. Своју поезију говорили су и домаћини из Ћићевца Боривоје Видојковић и Бранко Ћировић Ћиро, док су се из Соко Бање из Удружења књижевника "Стојан Живадиновић" Сокобања представили песници: Хранимир Милојковић, Љубиша Вељковић и Милош Вељковић, као и песници Томислав Симић, Сабах Ал Зубеиди, Мирослав Кркић и чланови Удружења ромских књижевника из Београда. Златомир Јовановић, Лидија Маловић, Анастасија Митев...

Музичку душу сусретима су дали: Мирослав Стаменковић Линда – прва хармоника Југославије 1976. године, затим Дејан Живковић – гитара, Драган Кркић – певач Радун Марковић – певач, Томица Недељковић - фрула, а игром су их оплемнили ветерани чланови КУД-а "МОРАВАЦ" из Ћићевца.