^На врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


СПС

Одговорно за будућност

СПС

Одговорно за будућност

Гласајте СПС!

Get Adobe Flash player

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-27.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

На данашњој седници ГО СПС-а, којом је председавао председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић,  изабран је Владан Заграђанин за  председника Извршног одбора. На седници је одлучено да ће остали органи партије – Председништво и потпредседници, као и чланови Извршног одбора, бити изабрани на седници ГО у септембру.

Избор свих преосталих органа Социјалистичке партије Србије, међу којима и избор потпредседника, биће одржан у септембру, изјавио је председник СПС Ивица Дачић пре седнице Главног одбора СПС.

Иза Дачића су током конференције за новинаре стајали омладинци СПС-а, а Дачић је кроз смех рекао да „оне старије још нису бирали и да не зна да ли ће да их бира“. „Можда би то било најбоље“, додао је Дачић.

Упитан да ли ће бити кадровских промена у Председништву, он је казао да ће их бити, али није желео ништа да прецизира. Он је рекао да је данашњи ГО посвећен 29. годишњици СПС. „То једна обавеза, али одговорност да извучемо поуке из свега што је било и да остављајући прошлост за нама пробамо да направимо најбољи могући план и програм за будућност СПС и целе Србије. У том циљу ће бити ово припемна седница ГО за одржавање седнице Главног одбора у септембру, на којој ће бити изабрани сви преостали органи“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је циљ СПС-а да на парламентарним изборима остваре најбољи резултат и да се организују за једну озбиљну политичку борбу у наредном периоду. Казао да је СПС на последњим парламентарним изборима освојио око 420.000 гласова и да им је циљ да на следећим освоје пола милиона гласова, те да верује да је тај циљ остварив.

Дачић је истакао да је СПС једина странка која је преживела 29 година и која је и даље међу најјачим политичким странкама и да то говори о „виталности идеје“ те странке.

„Не треба понављати ништа што је било лоше и треба градити причу која се заснива на Србији 2020. године и за наредну деценију. Од прошлости се не живи, ако је наша прошлост једина наша будућност онда је време да затворимо странку. Ја не мислим тако, људи иза мене (омладинци) су рођени после деведесетих година и време је да се прави нова странка прилагођена времену у коме живимо“, рекао је Дачић.

Европа очигледно није успела да издејствује да се спроведе Бриселски споразум, изјавио је Ивица Дачић, истичући да Приштина уопште не мисли да га спроведе.

Дачић је новинарима  рекао да је тај споразум он потписао и да Београд и даље остаје при слову Бриселског споразума.„Видећемо како ће се даље одвијати ситуација. Приштина не мисли уопште да га спроведе, куда то води и како ће се одразити на даљи ток дијалога видећемо, јер тренутно је дијалог у коми, а да ли ће га реаниматори оживети, то се још не зна“, казао је Дачић. 

Истиче да му је саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон рекао да Америка нема за шта да притиска Србију, јер знају да кривац није у Београду, него у Приштини. „Толико о Трамповој администрацији, а када сте питали Ненси Пелоти, демократу, пре пет година, шта је за Kосово – она је рекла да је Kосово за њих завршена тема. Тиме се данас баве стафери (службеници) трећег и четвртог реда, значи навијам за Трампа“, казао је Дачић.

Ивица Дачић изјавио је да позивање осумњичених пред Специјални суд за злочине ОВK представља почетак истражних радњи и додао да се нада да ти злочини неће остати некажњени, без обзира на то колико резерви има према разним међународним судовима, који су углавном судили Србима, а не другим народима на простору бивше Југославије за злочине против Срба.

„Очекујемо да се та пракса промени. Не бих за сада коментарисао ништа више, имајући у виду да се та тема на Kосову и Метохији злоупотребљава у смислу одређених политичких игара унутар унутрашње политичке сцене Kосова и Метохије, а велико је питање да ли ту заиста и постоји неки сукоб између њих“, казао је Дачић.

Додао је да је сигурно то да сви мисле исто када је у питању независност Kосова и сви мисле исто када је у питању ОВK, односно сви оправдавају злочине ОВK према Србима.

Председник СПС  је навео да су данас и Тачи и Харадинај истакли значај онога што је Међународни суд правде урадио пре неколико година када је донео саветодавно мишљење. Kако каже, Тачи је данас рекао и да је то највећа међународна победа Kосова. „Жалосно је што су ту међународну помоћ извојевали користећи лошу одлуку и Тадића и Јеремића у то време, имајући у виду да је лоше постављено питање дало и такав одговор“, навео Дачић.

Kако каже, Београд наставља борбу до краја, што значи да ће се борити да се изнађе праведно, компромисно решење за проблем Kосова и Метохије. „Надам се само и желим да се не заврши као са овим другим судом – Међународним трибуналом за злочине у бившој Југославији, који је на крају крајева служио само за осуду Срба“, навео је Дачић. Ивица Дачић, упитан да ли сматра да ће Суд за злочине ОВK успети да сачува 20 сведока у случају Харадинај, рекао је да не зна да ли има толико живих сведока.

Нови амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан – Харченко доноси наставак политике пријатељства Србије и Русије, изјавио је Ивица Дачић. Дачић је казао да је Боцан – Харченко стари пријатељ Србије. „Доноси наставак политике пријатељства са Русијом, а исто као и њему радујемо се и доласку других амбасадора и амбасадору САД и надамо се да ћемо и ту направити пробој у нашим односима“, казао је Дачић. 

Упитан да ли ће и за амбасадора САД бити уприличен црвени тепих и гарда, Дачић је казао да је за сваког новог амбасадора тако. „За сваког амбасадора када предаје акредитиве поставља се црвени тепих, гарда, свира се химна…“, казао је Дачић.

Извор: Танјуг - Фото: Танјуг/ Служба за информисање СПС