foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-43.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

 
Миљкан Карличић, члан ГО СПС, адвокат и члан Републичке изборне комисије (РИК), у разговору за Српски телеграф је коментарисао изборне услове у Србији и најаву појединих опозиционих групација да ће бојкотовати парламентарне изборе следеће године. Како тврди Карличић, коментаришући конкретне најаве, бојкот је само изговор за политичку импотенцију и непопуларност.


Какви су изборни услови у Србији према вашој оцени?
- Са аспекта изборног законодавства које се успешно примењује и поштује малтене 20 година, изборни услови у Србији су на нивоу развијених демократија. Наравно, уочена је нормална тенденција њиховог даљег осавремењавања и перфектуирања. Навешћу један пример најављеног новитета, који ће заживети кроз правила РИК, а то је скенирање записника о раду бирачких одбора са коначним резултатима и могућност увида бирача у бирачки списак како би утврдио да ли је неко други уписан да је уместо њега гласао. Изузетно је важно истаћи да је бирачки списак доведен до изузетно високог нивоа педантности и транспарентности.
 
Има ли времена за унапређење изборних услова и којих?
- Редовни избори су тек на пролеће и свакако да је могуће додатно правно-технички побољшати изборне процедуре као једно крило укупних изборних услова, па и кроз евентуално новелирање закона.
 
Опозиција тврди да је највећи проблем контрола медија од власти. Шта мислите о томе?
- У демократском и слободном друштву се подразумева егзистенција једнаких шанси и фер услова. Опозиционим партијама бих саветовао да искористе право и могућност и предложе кандидате за Надзорни одбор предвиђен Законом о избору народних посланика.
 
Да ли је бојкот избора оправдан?
- Такозвани бојкот избора је нормална и уобичајена појава са аспекта појединца бирача (не жели да искористи своје нинактивно ни пасивно бирачко право), па и великих групација гласача, то су тзв. бели листићи - неважећи листићи. Није комплимент једној демократији када то чине парламентарне странке. Лично мислим да је у конкретном случају то само изговор за политичку импотенцију и непопуларност.
 
Како оцењујете атмосферу у друштву?
- Синоним за демократију је и друштвена и политичка толеранција. Виолентност политичких прегањања је менталитетска ознака српског друштва још од 1869. и првих непосредних избора за Српску народну скупштину. Видите, није тренутно нешто пријатније ни у Америци!