^На врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


СПС

Одговорно за будућност

СПС

Одговорно за будућност

Гласајте СПС!

Get Adobe Flash player

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-23.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

 

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић положио је данас венац на гроб Јосипа Броза Тита у Кућу цвећа у Београду поводом 40 година од смрти бившег лидера југословенских комуниста и председника некадашње Југославије.Дачић је поручио да СПС као правни и политички наследник партије чији је председник био Тито, Савеза комуниста и Комунистичке партије, а која је наследник Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста), чува добре традиције тог покрета.“Ми чувамо традиције од Светозара Марковића, Димитрија Туцовића, Филипа Филиповића, па до Јосипа Броза Тита, све до дана СПС. Чувамо добре традиције тог покрета, и свакако треба одвојити неколико сегмената оног што је било добро у прошлости и то добро сачувати за будућност”, рекао је Дачић.

Добро које треба издвојити, каже Дачић, јесте систем у којем је било бесплатно школство, здравство, у коме су грађани имали сигурна и стабилна радна места, у којем је владао мир.“То су идеје које су актуелне и у модерном свету и треба видети како се могу реализовати у условима капиталистичког система у којем данас живимо”, истиче Дачић и додаје да је грађане у условима пандемије вируса корона управо спасило јако државно здравство. Због тога, оценио је, у СПС и код грађана не постоји носталгија за Титом, али постоји носталгија за једним мирним животом, великом и јаком земљом која је била цењена широм света.

  “Везе и контакти остварени у доба Тита нама су и данас од велике користе, имајући у виду Покрет несврстаних који је Тито основао, а колико је он био цењен, говори и то да је његова сахрана била највећа у 20. веку”, указао је Дачић. Додао је и да СПС не мисли да прошлост може да се врати и да не треба да се врати, јер, како је рекао, сви знају и које су слабости тог система, пре свега јер није постојала вишепартијска демократија, док су постојали интереси различитих народа и република. “Велико је питање колико су неки политички потези у то време били у складу са интересима српског народа, али за то су више криви српски комунисти, него што је Тито”, каже Дачић.

Он се уписао и у Књигу жалости у којој је навео: “У знак сећања на Јосипа Броза Тита, председника и генералног секретара партије чији је политички и правни наследник Социјалистичка парија Србије”.