foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-33.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

Данас, 16.09.2020. године су у Крушевцу уручени кључеви од 40 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске. Свечаности су присуствовали први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса сталне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић, Амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, шефица УНХЦР у Србији Франческа Бонели, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Жикица Несторовић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, а у име града, градоначелник Јасмина Палуровић.Станови су изграђени у у оквиру потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма који у Републици Србији као водећа институција спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Пројекат је детаљније образложио први потпредседник Владе Ивица Дачић: „Подсетићу да регионални стамбени програм у Србији има за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7000 најугроженијих породица са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Поред Србије, програм се спроводи и у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и Црној Гори. Финансиран је донаторским средствима, а његови највећи донатори су земље чланице ЕУ и САД, те овом приликом желим да им се захвалим, као и другим међународним партнерима на њиховом несебичном доприносу овом хуманом подухвату. Фондом Програма управља Банка за развој Савета Европе, а Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција у Србији задужена за спровођење програма, док се процес избора корисника спроводи у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР и ОЕБС. Станови које ћемо данас поделити изграђени су као део Потпројекта 5, чија вредност износи 52 милиона евра, при чему је 38 прикупљено из донација, а остатак је национална контрибуција. У оквиру овог Потпројекта планирана је додела 1847 стамбених решења, а од тог броја 827 станова у 25 локалних самоуправа“.

"Град Крушевац је до сада учествовао у свим компонентама стамбеног збрињавања и остварио право на 50 станова у закуп уз могућност куповине, 10 станова за социјално становање у заштићеним условима, 3 монтажне куће, 5 сеоских кућа и 6 пакета грађевинског материјала", истакла је градоначелник Јасмина Палуровић. РХП се у Крушевцу спроводи од 2014., а вредност програма заједно са учешћем Града  је око 2,1 милион евра. Учешће града Крушевца за обе зграде (са 60 станова) у улици Достојевског број 19 је више од 60 милиона динара. У згради са 40, право да станује добило је 74 корисника. Тридесет станова се дају у закуп са могућношћу куповине, а десет за социјално становање.

Уручивању кључева присуствовали су и бројни чланови ГО СПС-а Крушевац, предвођени ВД председником Синишом Максимовићем.