foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-40.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

Интервју Ивице Дачића за Курир: Част ми је да будем на челу парламента

22 октобра, 2020 у 09:38

Једно од највећих изненађења на политичкој сцени је нова позиција лидера СПС Ивице Дачића – биће председник Народне скупштине!

У јавности су истог тренутка кренуле спекулације и питања да ли је на овај начин деградиран и каква је судбина осталих министара СПС. У првом интервјуу након ових вести, Дачић за наш лист каже да му је част да буде на челу парламента. Посебно истиче да га у послу не мотивишу функције, него допринос који може да пружи, те ће и ову, како каже, обављати посвећено.

Велика је промена ваше позиције. Како сте реаговали кад вам је председник Вучић то предложио?

  • Очигледно је да сам реаговао позитивно и да сам рекао „да“. Исто би било и да је понуда министарско место, а исто би било и да је понуда да СПС не буде у коалицији. Сви већ једном морате да схватите да СПС и мени као лидеру нису на првом месту функције, директорске позиције, фотеље. На првом месту ми је да држава иде у добром правцу, да се уздижу национални интереси, а не интереси појединаца. Кад кажем рекао бих „да“ на било коју од поменутих опција, то не значи да је Дачић неко ко само клима главом, него то значи да Дачић зна како су прошли избори и да је СНС с Вучићем на челу убедљиво победио. Али исто тако и Вучић зна шта тај Дачић може да пружи и да је СПС коректан и битан коалициони партнер и да нам је примарни циљ наставак политике коју смо годинама заједно успешно спроводили и усмерили земљу на прави курс.
    Постоје коментари да сте деградирани, кажу да вас је Вучић пустио низ „Миљацку“, да ли је тако?
  • Па да ли хоћете да ми кажете да је деградирање водити највише законодавно тело?

Кажем да су то коментари. Коментари су разни и увек ће их бити, али искусни политичари раде свој посао, а коментатори критикују. Па критикују и Вучића, критикују целу владу, па критикују и лекаре… Ја сам већ рекао да ће мени бити част да будем на челу парламента и с мојим политичким искуством од 30 година то ћу, без дилеме, обављати добро. Мој циљ је да штитим углед и снагу институције и ово је први пут од увођења вишепартијског система да је један шеф странке постао председник Народне скупштине. А да ли сам Вучићу тражио нешто – не, нисам. Ни за себе ни за друге.

Кад сте поменули друге, шта ће бити са осталим министрима из СПС?

  • Ми смо имали пет министара у одлазећем сазиву и свако од нас је био ту да би дао најбоље од себе, а не да би узео најбоље за себе. Подједнако ће бити и ако у новом сазиву буду два места или једно место или ниједно. СПС је странка добрих кадрова и снага наше партије је континуитет у квалитету и опстајању. Тако ће и бити. А не да ли ће неко да уграби неку фотељу. И то ће вам потврдити сваки од наших министара. Бићете на челу парламента који готово да нема опозицију, да ли је то изазов?
  • Тачно. Парламент треба да буде политички ринг, да буде место дијалога и дискусије са опозицијом. Међутим, упркос томе што је цензус спуштен, бројне странке нису успеле да уђу у Скупштину. Као што је најављено, ово ће бити влада ограниченог трајања и општи избори ће бити у априлу 2022. Све странке ће имати прилику да поново одмере снаге.

У два мандата сте били шеф дипломатије, пропутовали сте цео свет, хоће ли вам то вам недостајати?

  • Па ја сам од путовања уморан! Људи мисле да су та путовања уживање. Нису. Био сам у градовима које нисам видео даље од аеродрома, то је посао, састанци, јасан протокол, неколико сати и назад. Нема ту личног задовољства нити осећаја да се негде путује.

Извор: Курир