foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Претрага

Најновије вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са министром у Одељењу за међународну сарадњу Централног комитета Комунистичке партије Кине Сунг Таом

Министар Сунг Тао честитао је Ивици Дачићу ступање на дужност председника Народне скупштине Републике Србије и изразио уверење да ће на новој функцији, као и до сада, наставити да негује блиске и пријатељске односе између Србије и Кине. Истакао је да је посета  Кини, у својству шефа српске дипломатије, у фебруару ове године, јасно показала подршку и солидарност коју је Србија пружила Кини у том, за њу, изазовном и тешком тренутку.

Председник Народне скупштине се захвалио на честиткама и истакао да ће на новој позицији наставити да улаже напоре, не само у циљу даљег јачања парламентарне, већ и укупне сарадње између две земље. Истакао је да Србија веома цени подршку и помоћ у медицинској опреми и материјалу коју су Влада НР Кине, кинеске провинције и компаније, али и грађани Кине, упутили Србији у борби против епидемије. Захвалио је на принципијелној подришци Кине очувању сувренитета и територијалног интегритета Србије истичући да Србија чвсто подржава политику „једне Кине“.

Саговорници су се сложили да су билатерални односи на високом нивоу, са веома развијеним политичким дијалогом на високом нивоу и да стратешко партнерство између две земље стално јача. Закључили су да епидемија није умањила сарадњу између Кине и Србије ни на који начин, да она наставља да се развија, те да су у овим тешким тренуцима пријатељски односи додатно ојачани.

Министар Сунг Тао је информисао о резултатима недавно одржаног 5. пленарног заседање 19. сазива Централног комитета Комунистичке партије Кине и препорукама и смерницама које су том приликом усвојене, као и 14. Петогодишњем плану за национални економски и друштвени развој.

Сунг Тао и Ивица Дачић разговарали су и о партијској сарадњи, уз сагласност да се ради о блиским партијама које имају дугогодишњу интензивну комуникацију и размену искустава, која додатно ојачава пријатљске односе две државе и два нараода. Министар Сунг Тао је подсетио да се следеће године обележава стогодишциња оснивања Комунистичке партије Кине и позвао Ивицу Дачића да тим поводом посети Кину и узме учешће у облележавању овог важног јубилеја.

Председник Народне скупштине се захвалио министру Сунг Тау на личној подршци и напорима које улаже у унапређење билатералних односа две земље и поновио позив да посети Србију, што је са кинеске стране са задовољством прихваћено. Искористио је прилику да упути позив за посету Србији и председнику Свекинеског народног конгреса Ли Џаншуу у тренутку када то околности дозволе, уз уверење да ће те посете допринети даљем јачању укупне сарадње између наших земаља.

Извор: Парламент