СПС-ПУПС-ЈС - Бр 2

IMG_9276.JPG

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ПРЕТРАГА

КО ЈЕ НА МРЕЖИ

Ко је на мрежи: 23 гостију и нема пријављених чланова

СТАТИСТИКА САЈТА

Посетиоци
29
Чланци
218
Број прегледа чланака
516238

МУЗЕЈ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ БЕЗ ЗИДОВА

МУЗЕЈ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ БЕЗ ЗИДОВА КРУШЕВАЦ

Музеј мира и толеранције без зидова Крушевац је музејска институција, која сакупља, проучава и презентује различите предмете који служе свом циљу проучавању светског мира и толеранције, као једну од најузвишенијих људских потреба.

Музеј мира и толеранције основан је 1965. године у Крушевцу, а правно формално регистрован као део Асоцијације за културу мира, толеранцију са музејом мира Крушевац. Фондови и збирке музеја имају преко 1.500 експоната, тродимензионалних предмета, слика, фотографија, докумената, научних књига, публикација и уметничких предмета који служе проучавњу мира и омогућавају бројним грађанима да се упознају са активностима Крушевца и Србије на пољу изграђивања мира и толеранције, као система вредности.

Приликом опредељивања за отварање поставке експоната музеја поставило се практично питање како сакупљати, чувати и проучавати и излагати предмете и грађу, који се налазе у збиркама Музеја.

Збирке експоната организоване су у одељења и то научно издавачко, историјско, културно и ликовно примењенеих уметности.
За протеклих више од 45 година рада и континуираног развоја израстао је у значајну установу културе у граду и општини Крушевац, Расинском округу и Републици Србији, изграђујући и респективну позицију у музејској мрежи. Основну делатност Музеј остварује, чинећи то у духу Закона о културним добрима Републике Србије, кроз прикупљање, чување, заштиту и презентацију покретних културних добара.

Теритојална надлежност, обухвата подручја општине Крушевац – Расинског округа и Србије. Централни и основни објекат у коме се одвија претежни део програмских активности је зграда зграда Дома синдиката у Крушевцу у којој је и седиште Асоцијације у оквиру које Музеј обавља делатност. По први путе изложба ескпоната поставиће се у изложбеном салону Легат Милића од Мачве „Косово први праг Србије“, а који је смештен преко пута Лазаревог средњовековног града и у непосредној близини цркве Лазарице.

Оснивач музеја је Универзитетски професор, па самим овим чином музеј добија и Универзитетски карактер. Имајући у виду научни приступ у прикупљању обради и излагању музејске грађе, као и чињеницу да се у оквиру делатности музеја проучавању мира као научне дисцплине даје приопритет, Универзитетски карактер музеја добија свој облик, садржај и форму. Музеј је близак многим Универзитетима у Србији и инистранству, који дају велики допринос у проучавању све угроженијег светског мира.

Ово је први у свету музеј без зидова. Немогуће је овој врсти музеја ограничити и предвидети било какво ограничење у основном научно истраживачком путу и остваривању циља. Зато музеј фигуративно и нема зидове и баријере које се постављају пред историјске музеје.

Усавршавање технологије, продужавање животног века становништа и фактор слободног времена, снажно подстичу потребу људи да се баве миром не само као философском темом, већ као практичном потребом која буди људску наду за лепше, боље, ненасилничко и праведније друштво. Посете музејим и култуним споменицима постају један од прворазредних анимирајућих фактора.

Музеј мира толеранције без зидова, је својеврсна школа мира и миротоворства, која на искуству научног проучавања мира од стране Асоцијације за културу мира, толеранцију са музејом мира Крушевац и искустава Града Крушевца као града Весника мира и Медаље мира добијених од стране Организације Уједињених Нација даје огроман допринос учвршћивању и изградњи колективног светског мира.

Музеј мира и толеранције као едукатиовна културна институција своју мисију на најубедљивији начин постићи ће отварањем сталне изложбене поставке и презентацијом експоната на интернет сајту.


КРАТАК ИСТОРИЈАТ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА,ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ

Асоцијација за културу мира, толеранцију, са музејом мира Крушевац, основана је 1965.године у Крушевцу, у Учитеској школи. Удружење је основано са циљем подизање културе, образовања и васпитавања генерација у духу мира и толеранције на темљима духовне и културне историје Српског народа.

Асоцијација је регистрована као невладина организације у складу са важећим законом о удружењима грађана као „Одељење за културу мира и толеранцију, са музејом мира у Крушевцу“. Током 2009. године у складу са важећим законом о удружењима извршена је пререгистрација „Одељења за култуту мира, толеранцију са музејом мира у Крушевцу у „Асоцијацију за културу мира, толеранцију, са музејом мира Крушевац“.

Оснивачи Асоцијације за културу мира, толеранцију са музејом мира у Крушевцу, су познати јавни и културни радници Крушевца и Србије, професори Универзитета, чланови Удружења књижевника Србије, адвокати, просветни радници, лекари, апотекари.

Током 46. година рада на култури мира и толеранције, Асоцијација је превзишла гарнице свога народа и постала значајан и признати чинилац у међународној заједници, која се бави подизањем нивоа културе мира и толеранције.

Због свог активног вишедеценијског рада на задaцима и циљевима пропагирања културе мира и толеранције и предствљања града Крушевца као седишта Асоцијације, Крушевац је одликован са два највиша светска миротоворна признања: Медаљом мира и Весником мира ОУН. Створен је аутономни систем миротворних вредности, које је свет подигао као пример других народа. О раду Асоцијације, дајући подршку оваквим оригиналним активностима, на подизању културе мира и толеранције, подршку су дале најзначајније личности које се баве миротоворством у данашњем свету, међу којима су: Српски патријарси поч. Павле и садашњи Иринеј, Васиљенски патријарх Вартомолеј први, Московски партиjaрси и целе Русије, поч. Алексеј Први и актуелни Кирил, Генерални секретар УН Бна ки Мун, шефови држава и валада Португалије, Словеније, Хрватске, Италије, Немачке, Аустије...

Асоцијација је била организатор и домаћин трију светских конференција Међународне Асоцијације Градова Весник мира, са присуством делегација са свих континената.

Асоцијација је издала више научних и стручних публикација, које су презентоване у најзначајнијим библиотекама света. Уџбеник „Фиософија мира“ промовисан је у кантону Женева у организацији председника кантона Андре Хедигера.

У циљу подизања нивоа културе мира и толеранције у Крушевцу, су на искључиву идеју Аосцијације, подигнута два јединствена споменика у славу мира и то: Споменик мира на Тргу мира и споменик Мајка Србија и мајка Гракиња на Расинском тргу.

Такође, у више наврата, расписивани су конкурси за ликовно и књижевно стваралаштво на тему мира. У музејском фонду Асоцијације, постоји више стотина ликовних и књижевних радова, који чине ову музјеску збирку изузетно богатом.

„Музеј мира без зидова“ Асоцијације за културу мира и толеранцију броји више стотина експоната, који се по идеји Асоцијације презентују јавности на Изложби експоната и виртуелно на сајту Асоцијације.

КРАТАК ПРЕГЛЕД НАЈВАЖНИЈИХ ПРОГРАМСКИХ АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КУЛТУРУ МИРА,ТОЛЕРАНЦИЈУ СА МУЗЕЈОМ МИРА КРУШЕВАЦ
 • Издавање Универзитетског уџбеника „Философија мира“ 1993.г. издвача“Научна књига“, аутор Проф. Др Павле Бубања;
 • Подизање и отварање Споменика мира 1995. г. у Крушевцу;
 • Научна књига „Свет и ми за мир“ издвач Историјски архив Крушевац, група аутора, 2005.г.;
 • Организација Међународне конференција Извршног комитета „Асоцијација градова Весник мира“ у Крушевцу од 6. до 9.марта 2007.године.;
 • Организација Генералне скупштине „Асоцијације градова Весник мира“ у Крушевцу у периоду 26.-30. август 1999. године.;
 • Отврање спменика „Мајка Грчка и мајка Србија“ аутора Милића Станковића, по идеји Асоцијације за културу мира 28. јуна 1999. г. у Крушевцу;
 • Организација Генералне скупштине Међународне „Асоцијације градова Весник Мира“ у Крушевцу 2007. г.;
 • Друго издање научне књиге „Педагогија мира“ аутор проф др Павле Бубања 2006.године,;
 • Издавање публикације о споменику „Мајка Грчка и мајка Србија“;
 • Издавање научне књиге „Очеви рата и мајке мира“ аутора проф.др Павле Бубања у припреми за штампу;
 • Организација Академије 24.10.2010. године о 45. година рада и стваралаштва Асоцијација за културу мира и толернацију у Крушевцу;
 • Конкурс за ликовно, прозно и поетско стваралаштво поводом 45. година рада Асоцијације, на тему „ Мир и толеранција данас“. Пристигло неколико стотина радова.
 • Отврање поставке „Музеја мира без зидова“ новембар месец 2011.године;
 • Вишегодишњи рад на оснивању секција за неговање културе мира и толеранције по школама;