СПС-ПУПС-ЈС - Бр 2

IMG_9284.JPG

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ПРЕТРАГА

КО ЈЕ НА МРЕЖИ

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

СТАТИСТИКА САЈТА

Посетиоци
29
Чланци
218
Број прегледа чланака
533612

СРБИЈА ЈЕ ЈЕДНА ВЕЛИКА ТАЈНА - Владимир Тасић

ДРУГИ ПИШУ: ПОБЕДА КРУШЕВАЦ


Интервју: Владимир Тасић, председник Градског одбора СПС-а Крушевац:


“СРБИЈА ЈЕ ЈЕДНА ВЕЛИКА ТАЈНА”

Председник крушевачких социјалиста за “Победу” је говорио о програмским начелима партије, инвестицијама у граду и ономе што није урађено, о замеркама опозиције и предстојећим изборима.

Дипломирани правник, Владимир Тасић (1954.), актуелни председник Градског одбора СПС-а, активни члан од настанка партије коју није напуштао и први начелник Расинског округа, почетак разговора посветио је садашњим програмским начелима странке и њиховим поређењем са догађајима од пре 2 000. године.

- Промене се огледају у томе што је учињен мали не битан заокрет у односу на основна програмска начела: залагање за социјалну правду и друштво једнаких шанси за све, партија се осавремењује након године бурних дешавања и друштвених промена када се из социјализма прешло у капитализам. СПС је морала да се прилагођава новонасталим условима и околностима. Нема више друштвене својине, па је програм морао да се реновира и тако осавремењен прилагоди програмима савремених светских левица. Наш курс и тежња ка уласку у ЕУ морао је да буде на мало наглашенији начин потенциран у односу на неке принципе до 2000. године. У изворна програмска начела се није дирало тако да је на прошлогодишњем Конгресу СПС-а донет нови програм са осавремењеним погледима на друштво, живот и људе. Прилив чланова је задовољавајући, али то је релативна ствар, зато су услови за живот тешки па се грађани због решавања животних питања, учлањују у странке. Верујем да има људи који су чланови свих странака, а ми немамо обавезу да то ревидирамо. Тешко се живи, велика је беспарица и људи се учлањују како би се преко партије запослили.

Каква је сарадња са владајућом коалицијом у граду?

- Јако добра, усвојили смо неке принципе на којима се заснивају сви облици заједничког деловања и ми из СПС себе не посматрамо као издвојену странку већ се залажемо да све оно што урадимо, а и они, буде приписано заједничкој коалицији и тимском раду. Неки додуше знају да заслуге препишу себи, чак не и странци, али ништа ту није приватно. Сви треба да радимо у интересу оних који су нас гласали и имали поверење у нас. И мислим да је то наш изборни капитал да нешто што смо урадили буде заједнички интерес коалиције.

Шта је урађено од капиталних инвестиција?

- У ово тешко време економске кризе није мало урађено, посебно по питању инфраструктуре. По први пут урађена су три кружна тока што је и било наше предизборно обећање. Отклоњене су три црне тачке за улазак у Крушевац. Кад је то одрађено у Јасици, много су нас критиковали, али од тада се није догодила ниједна саобраћајна несрећа. Нисмо то ми измислили већ смо видели у свету јер се тако решавају саобраћајни проблеми. Тако се то ради и у Кошевима, Макрешану. Урађени су и многи путеви, ако се крене од Каоника према Рибарској Бањи урађен је савремени пут са коловозима и тротоарима по први пут, ради се према Степошу где је била црна тачка и где је сваке године погинуло понеко дете. По многим селима где није било асфалта, дошао је и асфалт и настављамо са тим активностима што је и прека потреба за грађане. Друга велика инвестиција је проширење Фабрике воде у Мајдеву, а ради се о капиталној инвестицији из донаторских извора. Чују се неке приче да се припрема њена продаја, то су небулозе, СПС никада неће пристати на продају јавног сектора јер је то супротно нашем програму. Морам да подсетим грађане да је приликом доношења Закона о приватизацији у републичкој Скупштини 2001. године, једино наших 37 посланика гласало против. Ми нисмо против приватизације, него против пљачке... Затим, ради се кабловски вод, инвестиција вредна 2,5 милиона евра од Електроистока до “Меркатора” и то би био прстен којим би се обезбедила електроенергетска стабилност града за дужи временски период. Тако нешто постоји само у Београду, а ово би се финансирало републичким и средствима из ЕПС-а, али је дошло до неких несугласица око тендера... Важно за будућност града је и Студија изводљивости, велики пројекат за пречишћавање свих отпадних вода из донације немачке банке вредне 20 милиона евра, и ми бисмо опет били један од првих градова у Србији који би решио проблем отпадних вода. Велике инвестиције имамо и кад је електропривреда у питању, урађено је много километара реконструисане нисконапонске мреже, трафостаница и људи из крушевачког ЕПС-а кад је у питању улагање друштвеног динара и домаћинско пословање, требало би да буду репер правог понашања... Има још инвестиција, урађена је Царина којом се стварају услови да крушевачка привреда јефтиније послује. Многи и то критикују, али све је подложно критици.

Да ли постоје планирани, али неодрађени послови?

- Оно што сам зацртао и лично заговарао је да се после дугогодишњег затварања пруге Сталаћ - Краљево, та пруга коначно отвори, јер то је срамота не само за Крушевац, него и Западно Поморавље. Више од сто година била је окосница развоја и индустријска кичма Србије, а сада већ толико дуго не функционише. Има шанси да се коначно приступи реконструкцији пруге и д а се она коначно отвори... Практично смо и пред остваривањем идеје да се гради ауто-пут Појате - Прељина, један од најоптерећенијих праваца у Србији, дужине око 13 километара, а да се после настави са путем од Кошева ка Трстенику.

Опозиција вам замера око повремених замућења пијаће воде, нестручној фирми која ради на проширењу Фабрике воде, али и на непотребном уређењу платоа испред Дома синдиката, уместо да се те паре уложе у социјално угрожене…

- И да смо обрнуто уложили, исто би нам замерили, опозиција зато и постоји да критикује, а не хвали власт. У Крушевцу не постоји опозиција , зато што су до јуче били на власти и све што знају сада да критикују, имали су могућност да одраде, али нису…

Што се тиче Фабрике воде и проширења њеног капацитета, само Јавно предузеће “Водовод”није имало апсолутно никакав утицај код избора извођача радова, почев од студије изводљивости, јер то ради инвеститор. Нормално је да Фабрика воде има људе који воде рачуна у циљу очувања технолошке дисциплине. Дошло је до хаварије, али на срећу град није остао без воде дуго времена. Нико се није секирао као ми и оштро реаговао тражећи од директора и одговорних људи из менаџмента да пооштре радну и технолошку дисциплину и да никакав извоћач радова не може сам да доноси одлуке без консултација са “Водоводом”... Њих интересују рокови које им је поставио инвеститор, а нас здрава пијаћа вода. Што се првог замућења тиче и остављања грађана без воде за пиће 2-3 дана, то није била грешка ”Водовода”, већ хаварија коју је извело предузеће ”Крушевацпут” које је из нехата или незнања пробило магистрални вод, али је до стабилизације дошло у најкраћем могућем року... Користим прилику да се извиним свим грађанима Крушевца због ових хаварија. Ето, јутрос није било воде код мене у стану, ето видите, дошао сам необријан на посао, али догодила се хаварија у мом крају. Сви су револтирани кад нема воде или струје и то с разлогом, а опет, ти одговорни људи дају све од себе…

Иду избори, предизборна кампања се полако захуктава. Како коментаришете изјаву потпредседника СПС, Душана Бајатовића, да ће након избора могућа коалиција бити ДС-СНС-СПС?

- Мислим да је рејтинг СПС-а за ових неколико година порастао јер се ради о озбиљној политичкој странци са реалним програмом који подразумева територијални интегритет Србије и озбиљне кадрове... Што се тиче изјаве Бајатовића, то је његова приватна изјава, а не партијски став, ја сам члан највишег органа странке на коме никад није разматрано тако нешто. О коалицијама треба разговарати након избора. Ко би то знао шта ће се догодити на изборима? Јер, Србија је једна велика тајна, у Србији је све могуће.

Зорица ЈОВАНОВИЋ