СПС-ПУПС-ЈС - Бр 2

IMG_9094.JPG

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ПРЕТРАГА

КО ЈЕ НА МРЕЖИ

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

СТАТИСТИКА САЈТА

Посетиоци
29
Чланци
218
Број прегледа чланака
530505

ДАТИ ШАНСУ МЛАДИМА - СПС Крушевац

У Уторак, 13.11.2012. године са почетком у 11 часова, у просторијама Социјалистичке партије у Крушевцу, одржана је конференција за новинаре ГО СПС Крушевац. Централна тема конеференција је било изношење проблема 247 запослених у просвети Расинског округа, који су стекли један или оба услова за пензију. Конференцију је водио Ненад Блажић, председник Социјалистичке омладине Крушевца.


Ненад Блажић говори на конференцији за новинаре у СПС-у Крушевац
„Поштовани пријатељи, представници медија, добородошли на конференцију за новинаре ГО СПС Крушевац. Захваљујемо се на вашем одзиву. То сигурно показује вашу заинтересованост за мишљење младих и вашу спремност да најозбиљније схватите проблеме са којима се млади људи сусрећу, а о којима ћемо данас говорити.

Није привилигегија бити млад човек у нашем граду, у нашем селу. Разлога је пуно. Неки су нерешиви, попут привредно-индустријског потенцијала Крушевца са краја прошлог века и 45.000 запослених. А неки су решиви. Питање је само да ли смо сви јединствени у одлуци да желимо да их решимо? Да ли су „појединци“ и зашто, већи од свих младих, свих крушевљана, па и самог Крушевца. Данас, на стотине високо образованих младих људи своју шансу чека на бироу рада. Већина њих се нада „било каквом послу“, а тек неколицина „послу у струци“. Дакле, сви ти млади људи су остали да живе у свом граду, свом селу, а данас се сусрећу са проблемима какви су: директна зависност од родитеља, немогућност осамостаљења, немогућност формирања породице, итд. Једном речју, препуштени су животу без будућности.

Да бисмо били прецизнији, даћемо конкретан пример. На подручју Расинског округа, у просветним условима, 247 запослених до краја ове или почетком наредне, испуњава један или оба услова за одлазак у легитимну, законски прописану пензију. Сложићемо се да 247 учитеља, наставника, професора, испуњава услове за пензију али даље не покреће иницијативу односно, не жели да ужива у бенефитима свог више-деценијског рада. Такође, овај проблем можемо посматрати из угла 247 младих учитеља, наставника, професора на бироу рада, који се питају како ће, и када, они зарадити своју пензију. Социјалистичка партија Србије односно ГО СПС Крушевац, сматра да ово није само политичко питање једне партије или странке. Ово је колективни проблем свих нас. Младих, који су спречени да се баве оним за шта су и школовани, и живе животе достојне „човека“. Старијих, чији смо унуци, деца, дакле они, који требају да наставе тамо где сте ви стали.

Ово је изношење једног великог проблема. Ово је апел на директоре школа који врше злоупотребу службеног положаја и повлашћују оне који не желе да користе своје законски прописане повластице. Ово је апел на 247 запослених који испуњавају један или оба услова за пензију, а од којих 90% није поднело нити један захтев за исту. Ово је молба, за све грађане који својој деци у касним 30-тим, још увек остављају ситниш за цигарете и доручак. Да сви заједно дамо свој допринос решавању овог проблема, јер неодговорно понашање неких људи, директно стоји на путу запослења: 49 учитеља, 18 професора математике, 14 професора српског језика и књижевности, 13 професора хемије, 11 професора биологије, 10 професора физике, 8 професора историје, 7 професора физичке културе, 6 професора енглеског језика итд., да не наводимо свих 247 конкретних примера.

Ово је само пример просветних установа, за које смо прикупили егзактне податке. Питамо се, до каквих би података дошли уколико бисмо податке потражили у свим другим јавним предузећима и установама. Ово није критика градској власти. Ово је апел и изношење проблема са којима се млади данас сусрећу, а на које неодговорни људи жмуре.

Социјалистичка омладина ГО СПС Крушевац даје пуну подршку, иницијативи да се у Крушевцу, једној од улица, додели назив по имену Милана Младеновића, некадашњег певача и фронтмена групе „Екатерина велика“. Социјалистичка Партија Србије се у прошлом периоду борила да заштити имена улица која су носила и носе имена хероја НОР-а, као и других личности које су на себи својствен начин, обележили историју нашег града, наше земље. Као млади, сматрамо да је Милан Младеновић као истакнути уметник, обележио парче музичке историје наше земље, а као дете родитеља крушевљанина, и део историје нашег града. Без прошлости нема ни будућности, а без поштовања прошлог неће бити ни тежине и важности оног што би тек требало бити учињено“.

 

Ненад Блажић, потпредседник ГО СПС Крушевац.