Интервју Ивице Дачића за Новости: Жена ме одмах зове кад види да нисам у сали Вести

 
 
 
Таман када смо са председником парламента и лидером социјалиста Ивицом Дачићем кренули у обилазак скупштинског здања како бисмо сумирали 2020. годину, уследио је позив на који је морао да се јави.
 – Зашто ниси у сали? – питала га је супруга Сања.  После “оправдања” да даје интервју за “Новости”, почели смо разговор, за многе неочекиваном одлуком да постане председник парламента, што је највише обрадовало његову породицу.
 
– Они су били срећни. Коначно сам им макар близу. Ево, видите, чим ме нема у сали, одмах виде, па ме жена контролише. Ипак, иако нема бројних путовања, морам да будем стално у парламенту – прича нам кроз осмех Дачић.

Док је био шеф дипломатије, како нам је рекао, “прешао је скоро милион и по километара и боравио у 108 земаља, а у некима од њих први пут су дочекали неког званичника из Београда”:

– Такав је посао министра спољних послова, бар сам га ја тако доживљавао. Не можете успешно да се бавите дипломатијом седећи код куће, или као сад, разговарајући путем “Скајпа”, на шта су сви принуђени због пандемије. Мислим да је то био једини начин да одбранимо нашу политику, пре свега око КиМ, и зато смо добили 18 чланица УН које су повукле признавање Косова. То, на пример, није могло другачије да се уради.

 У парламентарно здање, подсетио се у централном холу, први пут је као посланик крочио 1992, после избора за тадашњу СРЈ. Док је код јелке пожелео срећне празнике читаоцима “Новости”, каже да јој, ипак, фали један детаљ:
 
– Напредњаци нису ставили црвене украсе. Да се на врху постави једна звезда! Петокрака!
 
У многим је парламентима био, а како каже, наш је међу најлепшима. Госте је одлучио да прима у дипломатском Салону кнеза Павла, који су његови претходници користили само у посебним приликама. Питамо га како је одлучио да званице прима у одајама “класног непријатеља”.
 
– Ипак смо сада у 21. веку, па не гледамо на класне разлике међу буржоазијом и пролетерима као некад. А са друге стране, зашто да не покажемо да је један социјалиста сада председник Скупштине и заслужује да буде домаћин и у Салону кнеза Павла. То је можда најлепши простор овде, сачуван је његов првобитни изглед, па честим састанцима који се фотографишу и снимају желимо да и грађанима приближимо како изгледа њихова Скупштина, сигурно најлепша државна палата у Београду – каже Дачић показујући нам велелепни лустер, један од најтежих у Европи.
 
Док се поздравља да свим посланицима, али и запосленима које срећемо пролазећи ходницима, говорио нам је о томе да ли је стекао утисак да “део посланика власти глуми опозицију сад кад је у парламенту, осим неколико представника мањина”.
 
– Ја сам стварно уморан од разговара на тему зашто је мало опозиције, а могу да замислим колико је то заморно за грађане. То је била тема која се завршила 21. јуна, и што се мене тиче, свака прича после тог дана је сувишна. Видим да о томе прича скоро само опозиција и то највише она која није изашла на изборе, па се и дан-данас пребројавају ко је правоверан, а ко издајник. А да не говорим да их је све више који кажу да је бојкот избора био погрешан потез. Не само да је био погрешан него је био антидемократски – прича Дачић. – Треба да схватимо да и опозиција има велику одговорност за функционисање државе, то им је рекла и Европска комисија у свом извештају. Минимум те одговорности је да учествују на редовним изборима, а ако то не ураде онда не можемо да им будемо криви Вучић и ја што их нема у парламенту. Криви су сами, јер су израчунали да не могу да пређу ни три одсто, колико је био цензус, па им је сада власт крива што их нема у Скупштини. То је једна јефтина манипулација, о којој више не треба трошити речи.
 
Са председником државе Александром Вучићем је у сталном контакту. Дачић истиче да разговарају “о свим битним питањима, било да је реч о дневним стварима или о дугорочним плановима, а тако и треба да буде између председника две највеће партије и између дугогодишњих политичких савезника”.
 
У последње време, међу главним вестима из парламента су дискусије лидера Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, па и она да је Дачић имао само једне радничке панталоне. Председник парламента каже да је “Палма човек тренутне инспирације, да и он сам понекад не зна унапред шта ће све да каже до краја свог обраћања”:
 
– Он је веома искусан политичар и дугогодишњи посланик, и врло добро зна како да веже пажњу за себе, а то је вештина коју млади посланици треба да уче од њега. Ми смо дуго у коалицији, у заједничкој политичкој борби и, осим што смо пријатељи, подстичемо један другог да још боље радимо. Па и кад он прича о мом оделу.
 
Пролазећи поред популарног скупштинског бифеа у који је недавно бануо и посланике “вратио” у салу, каже да им он и није баш најбоља муштерија:
 
– Углавном наручим кафу и воду, али да се не увреде, тако је било и на другим местима где сам био на дужности.

Долазак Дачића у парламент, али и генералног секретара Вељка Одаловића, обрадовао је запослене у службама.

 – Ваљда их нисам разочарао у међувремену – шали се.
 
Онако, по навици, неколико пута је кренуо да се срдачније поздрави са запосленима, али се у трену сетио да сада загрљаји нису у “моди”. Политичари се шале да је корона највише наштетила баш њему, јер воли да се грли и љуби…
 
– Временом сам морао да се навикнем, али у почетку није било лако. Догодило се неколико пута да колегама, министрима спољних послова, са којима се добро познајем, приђем да се поздравимо, па и загрлимо, али они су били опрезнији од мене, па су ескивирали. Када све прође, требаће мало времена да вратимо срдачно поздрављање као обичај, ово ударање песницама и лактовима је смешно.
 
У аутентичној библиотеци Дачић нам показује стенограме. Овде се налази све што је икада речено у парламенту, за микрофоном, али и изван њега. Овде је записано и много непристојних речи, јер се у парламентарној полемици често пређе граница… Недавно је усвојен и кодекс понашања, па остаје да се види хоће ли то нешто променити.
 
– Што се мене тиче, ја ћу стриктно да га примењујем, а посланици СПС ће га поштовати. И у досадашњем раду Скупштине видели сте да ја и без кодекса опомињем посланике ако проценим да прелазе меру пристојности и достојанства Скупштине, тако да у мом односу према томе неће бити велике промене. Али, доношење кодекса је важно јер ће и на формалан начин да постави границу између оштрог политичког говора и вређања.
 
Од политичких порука које је слао најгласнија је она да СНС и СПС треба да иду на заједничку изборну листу 2022. године. Многи су је протумачили да је то пут у утапање социјалиста у напредњаке.

– Изнео сам свој став, мислим да смо довољно дуго у савезу са СНС и да смо се уверили у то да смо поштени партнери једни другима и да је за Србију добро да останемо заједно. Ако је услов за то да заједно изађемо и на изборе, онда немам ништа против, нарочито ако са друге стране буде неког уједињавања опозиције. Нема речи о утапању у једну странку, то је бесмислица, коју неко изгледа само прижељкује, јер замишља политичку сцену без СПС. То се неће десити.

 МИКРОФОН ОД ЛАВРОВА ЈОШ ЧЕКА ПРОБУ
 
ОД министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова добио је микрофон на поклон, али још га није пробао.

– Тај дар је Лавров донео када је у јуну боравио у Београду, усред епидемије и укидања окупљања, али ваљда ћемо ускоро да изађемо из рестрикција, па ћу радо да испробам поклон мог дугогодишњег пријатеља. Ја се надам да је он могао да испроба гитару коју сам му поклонио истом приликом.

ПОРУКА СИНУ

Дачићев син Лука постао је члан социјалиста. Како нам је рекао, “његова подршка му је важна, као и подршка целе породице”:

 – Без тога не би ишло и ја сам им захвалан. Мој син се не бави политиком, а не бих му ни саветовао да се тиме бави, али и ако буде некад желео да уђе у ове воде, то ће бити кад ја завршим политичку каријеру.

КОД КУЋЕ ЗА 55. РОЂЕНДАН

 ПРЕДСЕДНИК парламента ускоро пуни 55 година. Биће то прослава изван авиона после дужег времена.
 
– Пошто је мој рођендан 1. јануара, често се дешавало да сам на путу, а када сам био министар полиције, желео сам да тај први дан нове године проведем са припадницима МУП-а. Тако да ћу сада, после много година, бити са породицом, и драго ми је што почетак године, па и мој рођендан сада неће бити жртве мојих обавеза – каже Дачић.
 

Извор: Новости