foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Претрага

Најновије вести

Svečana akademija - Govor Siniše Maksimovića - 13.10.2014
Autor ljuba   
Monday, 19 October 2009
БЕЛА САЛА КУЛТУРНИ ЦЕНТРА КРУШЕВАЦ
13.10.2009. године
Синиша Максимовић је на свечаној академији поводом дана ослобођења
Крушевца у Првом и Другом светском рату одржао пригодни говор.

ТЕКСТ ГОВОРА
 
Поштовани грађани крушевца, Имамо обавезу и част да се данас, и увек, сећамо ослобођења Крушевца, од непријатеља, у Првом и Другом свтском рату двадесетог века.

Молимо Вас да минутом ћутања одамо пошту свим невино страдалим и палим борцима за слободу Крушевца. ... ...

Нека им је вечна слава и хвала !

Наш град и свако његово насеље, имају богату историјску традицију и бурну прошлост. Они су уписани и уграђени у срцима у душама сваког истинског и драгог пријатеља Крушевца.

Прошла је 91 година од ослобођења Крушевца у Првом светском рату, од Аустроугарске и Немачке, 15 октобра и 65 година у Другом светском рату од Немачког фашистичког освајања, 14 октобра. Гинуло се и ратовало за слободу, за одбрану тековина и мирног живљења српског народа на овом подручју. Много је недужних страдалника, много је херојских бораца погинуло, много је порушених и спаљених породичних кућа -остало у памћењу. Заустављен је живот и развој покољења кa мирној и ставралачкој будуhности.

Данашње и будуhе генерације то не смеју да забораве, а посебно заслуге, помоћ и бригу Грчког и Француског народа у Првом светском рату и страдање и борбу Црвене руске армије у Другом светском рату.

Међународна признања нашем Граду Крушевцу , од Уједињених нација, Весник и Медаља мира, између осталог, на то обавезују у исто време обавезни смо и прихватамо захтев и иницијативу грађана,  да обновимо и подигнемо споменик погинулим борцима Црвене армије, отворимо Грчку кућу, сличну Српској на Крфу и повратимо називе улица и тргова која подсећају на историју Крушевца у Другом светском рату.

Нису пред нама издвојене само две године у ХХ веку. Познато нам је какав нам је континуитет у животима грађана Крушевца имало то временско раздобље. Исто тако знамо, како се на овим европским и балканским просторима стварала историја , војевала слобода, одржавао живот. Остали су видљиви трагови пута нашег народа и наше државе. Не само његове историје, већ и развојних, социјалних прилика, културе, образовања, друштвених уређења.

То је његова унутрашња анатомија. Она је одржавала суштину националног бића, његових тежњи и домашаја, усмеравање потенцијапцих снага ка прогресу.

Та неугасива жећ биће присутна и у оним тренутцима када наши борци и прогнани грађани у Првом светском рату не престају са радом и великом жељом на Крфу, Корзици и Француској, када у Другом светском рату и револуцији на Јастрепцу, концетрационим логорима и свим местима борбе изражавају жељу да дође до мира, слободе, привредног и друштвеног развоја Крушевца и Србије.

Поштовани пријатељи,

Стрпљењем, мудрошћу, радом и ВИЗИЈОМ ми морамо да пребродимо све тренутне тешкоhе.

Усмериhемо све ресурсе и потенцијале и ангажовати их на оживљавању посрнуле привреде, развоју малих и средњих предузеhа, квалитетнијем раду локалних јавних предузеhа и установа, развоју пољопривреде и наших села, туристичког потенцијала, запошљавању младих стручних кадрова, разноврсном повезивању и сарадњи са градовима и њиховим грађанима у окружењу и Европи.

Самим тим овладаће социјална правда, лепша и плодотворнија будуhност деце и младих, а све за привредни и друштвени просперитет развоја нашег Града и свих наших насеља у модерној јединственој и европској Србији.

Зато ће поштовани грађани, мир, рад и развој, слога, хлеб и слобода бити увек-исто свима нама.

Хвала Вам на пажњи!.

Нека су нам среhни дани ослобођења Крушевца.

Заменик председника
скупштине града Крушевца

Синиша Максимовић
Poslednji put ažurirano ( Monday, 19 October 2009 )