foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ЗАОКРУЖИ БРОЈ 2.

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-6.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

Међународни односи деценијама нису били у оваквој кризи, а на својој кожи то можда и најбоље осећа Србија

Наша земља изложена је огромним притисцима да уведе санкције Русији, а истовремено не добија никакве значајније гаранције о убрзању процеса приступања Европској Унији.

Председник последњег сазива републичког парламента Ивица Дачић, говорио је, између осталог, и о притисцима на Србију гостујући у јутарњем програму Курир телевизије Редакција.

Он је у разговору открио шта се дешавало на седници Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) у Грчкој.

-Био сам на више састанака, цео дан је била расправа о Украјини, о турском делу Кипра, ватрени говори о територијалном интегритету. Онда се пређе на другу тачку дневног реда где се позивају све државе да признају Косово. Ја се јавим и кажем: „Како вас, бре, није срамота? Цео дан овде слушам о територијалном интегритету, па како вас није срамота да сад нарушавате територијални интегритет ваше пуноправне чланице. Земље која је призната у својим међународно признатим границама“. Они ми на то кажу: „Ви? Па, ви сте геноцидни народ. Ви сте њих уништавали геноцидом“. То причају они који су нас уништили и уништавали у свим ратовима до сада. И шта сад ми треба да кажемо „браво“? Не можемо да кажемо „браво“ У томе је ствар – рекао је Ивица Дачић.

Једна од тема Дачићевог гостовања у јутарњем програму Курир телевизије била је и сутрашња заклетва којом ће званично почети други председнички мандат Александру Вучићу.

Нови састав владе

-Изборни процес је још у току и веома је тешко доћи до краја. Не знам колико људи имају представу о томе колико је тешко одржати контролу у Трновцима, где је већина у бирачком одбору Албанци. Више пута је било понављано и не знам како ће се све завршити. Актуелни сазив скупштине је и даље на снази док се не сазове нови. Заклетва ће бити положена као и за време претходног мандата. Ту ће бити председница Уставног суда, бићу ја, председник ће положити заклетву, а затим ће се обратити посланицима – каже Дачић.

-Не могу да кажем да је нова влада нешто другачија у политичким односима, али лични односи хоће. Ми желимо да наставимо нашу сарадњу са СНС-ом, као и до сада. Вучићева и моја странка ће бити у сазиву скупштине Београда, а сада какви ће персонално бити односи, то ћемо видети – истакао је Дачић.

Питање Шведске и Финске је њихов лични проблем

-Шведска и Финска имају интересе, они процењују да смо угрожени. Али нека свако ради шта хоће са својом земљом. И Милошевић и Милутиновић су рекли да ћемо ући у НАТО ако сачувамо Косово и Метохију, али су му вратили папир с тим предлогом – каже Ивица Дачић.

Лако је данас филозофирати о свему, али се морају доносити важне и тешке политичке одлуке – истакао је Дачић.

Србији неће бити лако да се постави у овој ситуацији

-Све је ово игра великих, а као и увек настрада трава. Не би било први пут да се овакве кризе отргну контроли, али ћу подсетити све и да су ти интереси понекад веома променљиви. Ако сте приметили шта је Кисинџер рекао, то је да треба одвојити Кину од Русије, али их САД и запад терају у руски загрљај. Сорош прича о демократском и аутократском друштву, а то је релативно. Оно у чему Србија нема дилему јесте да жели да иде у ЕУ, али да никада није било лако како ће се Србија поставити. Да ли ће бити санкција према Русији, једино је важно само како ће наша земља имати интерес од тога – каже Дачић.

-Путиново спомињање Косова и Метохије није било у нашем интересу, али ми сами треба да искористимо ситуацију онако како нама одговара, сматра Дачић.

-Спољна политика није само теоретска расправа. Јасно је да је овде само рачуница, није реч само о љубави и мржњи, већ само о интересу. Председник Вучић је сто пута говорио да Србија има политику која се односи само и искључиво на интерес Србије. Ми желимо да идемо европским путем, са нашом влашћу се најдаље отишло у преговорима за Европску унију – каже Ивица Дачић.

Србија ће проћи кроз ову светску кризу

Србија ће проћи кроз светске кризе много организованије него неке друге земље, као када је у питању ковид.

-Наша земља је то преживела више пута у последњих 150 година. Наш проблем је што смо ми стално у неким кризама. За Србију је питање Украјине истовремено и питање које тражи одговор и на нека наша питања. Ко ће нама заменити Русију и Кину ако ми нарушимо политичке односе са њима – каже Дачић.

Набавка гаса

Разговор Александра Вучића и Владимира Путина је потврда поштовања Русије према Србији истакао је Ивица Дачић.

-Питање енергетске безбедности је једно од кључних питања. Ми нисмо у ситуацији да имамо више снабдевача гаса, то је проблем и читаве Европе. Није битно да ли је тај гас из Русије, за нас је било веома битно да се сачувају добри политички односи са најважнијим актерима на светској политичкој сцени. Потврђен је добар однос са Русијом на билатералном плану, познат је и наш став о Украјини, који је веома важан за Косово и Метохију. Тај став није мењан. Ми осуђујемо нарушавање територијалног интегритета, али нисмо уводили санкције Русији – каже Дачић.

Председник Вучић је истакао да смо добили и више него што смо очекивали, а то је један од показатеља поштовања према нашој земљи од стране Русије, истакао је Ивица Дачић.

Дојава о бомби у Адриа Медиа Гроуп

-Не знам ко ће бити све на списку лажних дојава, али то је наставак специјалног рата који се води против наше земље. Сигуран сам да се многима не свиђа уређивачка политика Курира, која се јасно залаже за заштиту наших интереса. Никада у оволиком обиму није било дојава о бомбама и очигледно је да је ово политичког карактера. Реч је о једном феномену са којим се бори читав свет и није лако наћи срж, сада је све фокусирано на рат у Украјини и сходно томе се и усмеравају овакве дојаве, да би се изазвао хаос – каже Ивица Дачић.

-Полиција мора да одради свој део посла, иако сви знају да се, на срећу, то не може десити, истакао је Ивица Дачић.

-Они живе од јавности, од тога да што више буде присутни у медијима, тако да је боље да се мање о њима прича. Они бирају одређене институције, које могу да заузму одређену медијску пажњу – истакао је лидер СПС.

Извор: Курир.рс