foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Претрага

Најновије вести

Autor ljuba   
Monday, 17 December 2007
DAČIĆ: MRKONJIĆ ZA PREDSEDNIKA SRBIJE
Ponedeljak, Decembar 17, 2007 15:11 

Opštinski odbor Socijalistička partije Srbije u Kruševcu, otpočeće 18.12.2007. godine u 16.00 časova, u prostorijama stranke u Obilićevoj 30 u Kruševcu, sa prikupljanjem podpisa za svog predsedničkog kandidata Milutina Mrkonjića.

Milutin Mrkonjić za govornicom u Kruševcu

Kako je Ivica Dačić danas u izjavi za Tanjug istakao, Socijalističku partiju Srbije, na predstojećim predsedničkim izborima, predstavljaće Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a. Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će kampanja predsedničkog kandidata te stranke Milutina Mrkonjića biti usmerene tako da pokaže kako je on čovek koji spaja Srbiju i koji i u najtežim trenucima zna da pomogne zemlji.

Dačić je Tanjugu u parlamentu rekao da kampanja kandidata SPS za predsedničke izbore neće biti skupa ali će imati jasnu političku poruku.


Milutin Mrkonjić sa članovima SPS-a
Govoreći o sredstvima koja će iz budžeta biti izdvojena za finansiranje kampanja predsedničkih kandidata, Dačić je naveo da su ta sredstva dovoljna za kampanju gradonačelnika jednog osrednjeg grada.
 *izvor RTS*

Ko je ovaj čovek?

Milutin Mrkonjić

(Srbija - Mrkonjić grad)

Početak - rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Ko su mu roditelji i iz kakve je porodice nije zabeleženo u javnosti dostupnim podacima.

Detinjstvo - kako i gde je odrastao trenutno najzaposleniji građevinac - nije poznato. Sumnja se, s pravom, da je najviše voleo da zida kule u pesku.

Nacionalnost - Srbin

Verska opredeljenost - nema podataka u biografiji koja je znatno obogaćena poslednjih meseci.

Obrazovanje - diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1971. godine.

Karijera - po završetku fakulteta zaposlio se u Birou za studije i projektovanje železnica. Kao početnik radio je na sanacijama klizišta i puteva, a od 1974. je rukovodilac Sektora za projektovanje u ovom birou. Godine 1977. ulazi u Centar za istraživanje i projektovanje. Ubrzo se Centar ujedinio sa Saobraćajnim institutom. Postaje njegov direktor, što je i danas.

Popularni neimar Mrka, kako mu tepaju, poznat je javnosti kao izumitelj Brzih pruga Srbije (tada je u inat nevernim Tomama izjavljivao: Mi ne sanjamo, mi radimo), "Beograda na Savi 2000", odnosno "Europolisa", Kineske četvrti, prve metro stanice "Kod Vuka". Ulaganje silnog novca u "ovu nefunkcionalnu rupu", kako zlobnici kažu, obrazložio je: "Beograd ne sme tramvajem, već mora metroom u 21. vek". Manje poznata Mrkina dela su otvaranje radova na tunelu na Karaburmi i renoviranje nekadašnje makedonske vile u Užičkoj ulici na Dedinju, od koje je napravio "kul" mesto za okupljanje i druženje političara, ambasadora, novinarki s RTS-a, ali i bankara i viđenijih biznismena. Građevina poseduje i bazen i dva ulaza, jedan za viđenije goste, a drugi za poslugu. Stalnim pregalaštvom za koje je dobio i nagradu AVNOJ-a (1986) preporučio se za čelnu funkciju u Direkciji za obnovu zemlje, osnovanoj 67 dana pre kraja NATO agresije.

Njegovom zaslugom obnovljen je veći deo objekata srušenih u prošlogodišnjem bombardovanju. A počelo je ovako: "Predsednik Milošević pozvao me je 4. aprila sa saopštenjem da treba da prionemo na posao obnove, uopšte nije bilo dileme da li ću to prihvatiti". Onda je krenuo "lov na pare" posredstvom televizije. "Ne znam šta čekaju BK, "Delta" i ostali. Evo, gospođa Borka je ponovo uplatila milionče", govorio je posle reklame za Direkciju koja glasi: "Ljudi su se oduvek delili na graditelje i rušitelje". Kakav je odaziv ne znamo, ali ima onih koji bi se zakleli da direktori privatnih preduzeća obično promene kanal. Kako, na veliku sreću g. Mrkonjića i "male i ranjene Srbije" koja se, kako reče predsednik Milošević, obnavlja brzinom leta projektila koji su je razarali, ipak ima patriota, jedna od faza obnove ("sve u tri smene") polako se privodi kraju.

Mrki dobija ordenje i plakete, a skromno kaže: "Još jednom se pokazalo da su naši inženjeri i neimari sposobni da rade po najvišim svetskim standardima i to u roku koji zadivljuje najveće stručnjake širom sveta. Radilo se i na plus 42 i na minus dva, po snegu i kiši, bez ijedne reči nedoumice ili dileme". Priznao je da je i njega impresionirao neumorni rad građevinara i njihov patriotizam, a oni su uzvratili: "Moći ćemo da startujemo i bez para, a za premije je tu Mrka, nema greške".

Stranački angažman - da li je bio član SK nema podataka. Trenutno je član SPS-a.

Zanimljivosti - upućeni kažu da je laf, da ne žali novca da časti one koji mu se sviđaju. Novinari bliskih mu medija ("Borbe" i RTS-a) smatraju da je menadžer modernog kova, stručan, ambiciozan, prodoran i bez dlake na jeziku. Isti tvrde da Mrka nema problema s veličinama i autoritetima i ilustruju to njegovom hrabrošću da na sastanke kod predsednika SRJ dolazi obučen kao građevinski preduzimač i, dok se drugi znoje u odelima trudeći se da budu manji od makovog zrna, goropadno maše planovima predsedniku ispred nosa. Upućeni kažu da nije lud za prijemima koje priređuje politička elita, ne robuje ustaljenim navikama, na mestima koja podrazumevaju frak pojavljuje u farmerkama, te da je Miloševiću čak rekao: "Meni je mesto na terenu, ja sam građevinac". Prijatelji dodaju da je spreman da svakom skreše u brk, da je"badža", duhovit i da njegove viceve ne vole samo privatnici (kad im posle zatraži novac). Da mu novac lično ne znači mnogo ilustruje podatak od pre tri godine kad su mu lopovi iz stana odneli oko 150.000 maraka i "nešto malo zlata". Nije pozvao policiju, a kamoli se žalio javnosti. Možda su mu neki zamerili što pare čuva u stanu a ne u banci, ali verovatno ne znaju da je to zbog nostalgičnih razloga jer je nekad, "sa sirotinjskom majkom" imao veoma bliske odnose.

Svojevremeno Mrka je igrao košarku za Radnički i Student. Kada je prestao da igra postao je sportski radnik i upravljao nekolicinom košarkaških klubova.

U horoskopu je blizanac, svojstveno im je odsustvo organizacije, što se za g. Mrkonjića ne bi moglo reći. Reči su im važnije od brojki. Kad neko brine o njegovom moralnom i fizičkom zdravlju blizanac to doživljava kao napad na slobodu i razbesni se. Možda Mrka poseduje ovu karakteristiku jer često svojoj supruzi zamera da ga "davi" jer - previše brine o njemu.

Zorica Vulić

Izvor *Glas Javnosti*