foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-40.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

-На председничким изборима грађани се опредељују спрам политике коју одређени кандидат понуди. Стратешка сарадња и разумевање СНС и СПС и двојице председника, Ивице Дачића и Александра Вучића, у вези са виталним државним питањима дало је имнозантан победнички резултат нашег заједничког кандидата на претходним изборима, и то у првом кругу. Србија нам је на првом месту, нисам приметио да постоје дисонантни тонови у вези са рсализацијом виталних државних циљева: тако да овакав модел учешћа и на наредним председничким изборима видим као реалистичан, могућ и одговоран.

Овако, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и техполошког развоја, високи функцнионер социјалиста Бранко Ружић, у интервјуу, за “Новости”, одговара на питање да ли је за то да СНС и СПС имају заједничког кандидата на изборима за шефа државе, или сматра да СПС треба да наступа самостално.

Како гледате на то што део опозиције тражи раздвајање председничких и најављених ванредних парламентарних избора на пролеће 2022?

 – Било би пре свега драгоцено да се опозиција дозове памети и на одговоран начин приступи политичкој утакмици, а не да због своје програмске разједињености, политичке импотентности и сујета лидерчића константно измишља нека оправдања у која ни они сами више не верују. Уколико сматрају да имају одређену подршку неког дела бирачког тела, опда би било одговорно да приону на посао, да их анимирају својим политикама, уколико их имају.

Шта би СПС више одговарало, да се гласа за све нивое у једном дану или да се на биралишта иде у различитим терминима?

 – СПС се никада није бавио калкулацијама и свакако ћемо поступити у складу са договором са коалиционим партнерима из Српске напредне сгранке.

Приликом формирања Владе, медији су спекулисали да се у СПС одвијао прави рат за фотеље и да је Дачић, тиме што су функције припале Новици Тончеву и вама, “умирио” највеће бунџије у странци…

– Медијске спекулације су део политичког фолклора пред формирање сваког кабинета у Немањиној и на то заиста свако озбиљап не би требало да обраћа пажњу. СПС је озбиљна, државотворна и једина традиционална политичка партија која је прошла пут еволутивних реформи и траје већ 30 година на добробит Србије и њених грађана, јер да није тако, не би добијала подршку.

  Каква је тренутно ситуација у табору социјалиста, има ли незадовољства због тога што је, како се може чути, СПС скрајнут у новој влади?

– Чињеница је да армија наших квалитетних и искусних кадрова даје допринос у функционисању вишс од 80 одсто локалних самоуправа, да директори “Србијагаса” и “Коридора” кормиларе реализацијом стратешких најважнијих енергетских и путних инфраструктурних пројеката, да државни секретари из редова СПС врло предано раде у својим ресорима… Да је један искусан и успешан пословни човек, уједно и једини представник националних мањина у Влади преузео део одговорности за неразвијене општине у Србији; да је СПС добио и велику одговорност и привилегију да први потпредседник Владе буде уједно и министар просвете. И на крају крајева, чињеница да је први пуг у новијој историји лидер неке од најрелевантнијих партија на челу нашег највишег законодавног и представничког тела, говори о томе да СПС има драгоцЕну улогу у заједничком тиму са СНС на постизању свих најважпијих циљева наше државе.

 Многи високи функционери СНС, међу њима и актуелни министри из редова напредњака, били су против тога да социјалисти буду и у новој влади…

 – Сматрам релевантним оно што се на партијским седницама Председништва и Главног одбора било које странке, након конструктивне дискусије и изношења аргумената, закључи и одлучи. Тако сагледавам и СНС као најозбиљпију странку на политичкој сцени којом руководи прсдседник Вучић, који свакако препознаје оно што јесте  политички интерес државе на чијем се челу налази.

 Каква је атмосфера у Немањиној 11, са ким се од колега најбоље слажете, а са ким имате “најтању” комуникацију”?

 – Сви смо део тима чији је, сада већ прекаљени капитен, Ана Брнабић. Атмосфера је радна, конструктивна и плодотворна. Са свима, заиста, имам одличну комуникацију. 

Пред Министарством је велики посао увођења државне матуре. На факултетима сматрају да државна матура није довољна за упис и да треба организовати и пријемни испит. Како ће ово бити решено?

– Државна матура је велика промена у систему која се неће увести без разговора и договора са високошколским установама. Већ смо у комуникацији и сагледавамо и договарамо све аспекте ове промене. Намера је да државна матура у крајњем епилогу има сертификациони карактер, односно да потврди стечени ниво знања ученика у средњим стручним, уметничким школама и гимназијама, али такође и квалификациони у смислу проласка и уписа на одређену високошколску установу. Сваки крупан реформски корак захтева време и квалитетно пилотирање, као и активно учешће свих релевантних актера. Формирали смо радну групу која ће у континуитету пратити припрему сваке од фаза државне матуре и ускоро ћемо објавити када је погодан тренутак да се она уведе у наш образовни систем. Готово је извесно да како због околности у којима се наше друштво нашло под утицајем короне, али и због још потребних тријажа, државна матура неће бити уведена 2022.

Ђаци у школе треба да се врате 18. јануара, да ли се размишља о продужењу распуста?

 – За ђаке је, у сваком смислу, најбоље да наставу прате у школама. Околности су другачије и ванредне, али образовни систем је одговорио на изазове и када је у питању одржавање образовног процеса и када је у питању примена епидемиолошких мера. То је доказано у претходном периоду – успешно је завршено прво полугодиште и школе су биле место најмање трансмисије вируса. За све је ова ситуација била новина, просветни радници, стручни сарадници, спремачице, домари и директори урадили су добар посао и на томе им честитам. Када је реч о другом полугодишту, надамо се најбољем, а спремни смо за сваки сценарио. Епидемиолошку ситуацију пратимо на дневном нивоу и одлука ће бити донета на Кризном штабу. Као и до сада, приоритет је очувати здравље ученика и запослених.

Синдикати траже увођење платних разреда. Да ли то може да се очекује?

 – Доста смо одмакли у тој реформи и она је заиста важна за фер и правичну расподелу новца, а сви актери у тој реформи, уз поштовање социјалног дијалога, током године ће размотрити могућности да се са увођењем платних разреда крене од јануара 2022.

 

Извор: Новости