foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ЗАОКРУЖИ БРОЈ 2.

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-21.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести


Драгутин Матић

Велику победу у Првом светском рату Србија је скупо платила. Током рата изгубила је 1.247.350 што је чинило готово трећину укупног становништа или 60% мушке популације.

Социјалисти поштују све оне који су положили своје животе за слободу Србије. Данас је Дан примирја у Првом светском рату у коме је Србија дала велики допринос коначној победи над Аустроугарском.

ВЕЧНА СЛАВА ПАЛИМА ЗА СЛОБОДУ ! ЖИВЕЛА СРБИЈА !

Градски одбор СПС Крушевац

Фотографија Драгутина Матића, српског војника који проницљивим погледом осматра непријатељске положаје, постала је симбол Првог светског рата.

Ова фотографија има занимљиву историју, а Драгутин је за њу сазнао чак 47 година после завршетка Великог рата и то случајно.

Наиме, фотка се појавила на грамофонској плочи "Марш на Дрину" 1965. године, а онда је Костадинка Савић из Ниша препознала Матића и послала му један примерак плоче у Калетинац код Гаџиног Хана. Податак о томе налази се у књизи “Мој отац – Око соколово“, коју је 1998. године објавио син славног ратника Благоје Матић. Он је написао да је Драгутин, видевши слику, узвикнуо: "Јест, то сам ја. Заиста ме сликао..." и додао да је новинар који га је сликао некуд отишао, а није знао ни да је преживео.

А фотографију је направио руски новинар Самсон Чернов који је радио за листов "Новоја времја" и "Рускоје слово" а настала је када је српска војска почела повлачење преко Албаније.

Izvor: KURIR