foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ЗАОКРУЖИ БРОЈ 2.

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-17.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

"Милутин Мркоњић био је највећи друг међу господом и највећи господин међу друговима. Био је и комуниста и социјалиста, и инжењер и кошаркаш, и директор и радник. Био је и још много тога, али изнад свега био је градитељ своје земље. Не постоји део у његовом животу у којем је неко други осим Србије и некада Југославије, могао да буде на првом месту, чак ни његова породица. Живот Милутина Мркоњића је живот ове земље и то онај њен најлепши део, по којем данас ходамо, возимо се аутомобилима и у чије огромне градитељске подвиге гледамо са дивљењем. До последњег свог дана био је симбол свега најбољег што смо наследили из тог времена.

Опраштамо се од великог, народног човека, градитеља који је своје снове преносио у стварност.

Захвални смо за све што је оставио за собом."

Ивица Дачић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ДРУГИ ПИШУ: Политка

Сахрањен Мркоњић - Дачић: Путуј у вечност, драги ћале

Дачић се опростио од партијског колеге (Танјуг - Ј.И.)

Народни посланик и почасни председник СПС-а Милутин Мркоњић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, у присуству породице, пријатеља и бројних поштовалаца.

Мркоњић је испраћен уз песму ''Чубура'' коју је извео Беки Бекић, уз пратњу хармоникаша Аце Софронијевића.

На почетку поворке, иза петокраке је био венац са посветом председника Србије Александра Вучића - „Неуморном градитељу, с поштовањем председник Србије Александар Вучић”, а ковчег су носили Ивица Дачић, Бранко Ружић, Зоран Лилић, Никола Шаиновић, Душан Бајатовић и Владе Дивац.

Последњи поздрав Мркоњићу упутио је лидер СПС Ивица Дачић и захвалио му за све што је учинио за земљу, људе и чланове СПС којима је био као отац.

''Путуј у вечност, драги ћале, пратимо те твојом омиљеном песмом која говори о Чубури и твојој мајци која је на небу сама. Нажалост, више није сама. Путуј у вечност, нека ти је хвала'', казао је Дачић, који се у сузама опростио од, како је рекао, драгог друга Мрке.

Дачић је казао да су на гробљу присутни људи из целе Србије који су дошли да му се поклоне и захвале за све што је урадио за њих и то путевима, возовима и мостовима које је управо Мркоњић градио целог живота са циљем да у Србији буде што боље.

„Ни ми који те познајемо од када знамо за себе не можемо да пратимо где све пролазимо, а да нема и твог печата”, навео је Дачић.

Како је рекао, нису имали довољно времена да му захвале, јер он то није дозвољавао гурајући их стално да ураде више и боље, да не стају, не гледају уназад, већ само унапред.

''Ниси нам дао времена и могућности да помислимо да те више неће бити'', казао је Дачић наводећи да их је Мркоњић научио свему што знају и што данас јесу, као и да их је напустио ''отац и неко ко је увек испред себе стављао бригу о другима''.

Истакао је да нико до Мркоњић није могао да их научи боље о томе како се воли своја земља, шта све мора да се уради за њу.

„Само ти си могао да нам покажеш како бити господин, а остати друг. Једино си ти знао да верујеш у нас, твоје синове и ћере и онда када се није смело. Узимао си нас у заштиту зато што си знао да ћемо да личимо на тебе када порастемо и да ћемо да наследимо најбоље од тебе”, испричао је.

Додао је да сада када се растају, мора да каже да је био у праву за све и замолио Мркоњића да им не замери што су данас тужни.

''Жалимо само што немамо још један дан са тобом, у твом загрљају, знам да нас и данас грлиш, тешиш'', казао је Дачић и додао да су данас и радосни јер је привилегија то што је Мркоњић био део њихових живота.

Додао је да би им Мркоњић данас рекао: ''Досадни сте, држите говоре, дајте да се посветимо ведријим темама''.

Од Мркоњића се говором опростио и његов дугогодишњи пријатељ из ЦИП-а, Града Стефановић, који је казао да су веровали да ће и овог пута Мрка пронаћи пут и решење.

„Нажалост, још увек нисмо бесмртни, али је његова душа ту и наставиће тамо где ће увек бити неко грађење и неког посла”, казао је Стефановић.

Како је навео, код Мркоњића су посао, рад и дисциплина били закон.

Мркоњић је свуда где је требало био први, никада није био злопамтило, казао је Стефановић додајући да је Мркоњић увек примао ударце не дижући буру и прашину на ономе што није честито и што није поштење.

„Мислим да ће Мрка отићи у неку другу средину, вероватно возом, не долази у обзир ништа друго. Воз ће га повести, а чим стигне почеће да ради, ставиће на леву страну стола Анину слику, на десну страну стола Дашину и нормално иза себе Слобину слику, јер је Мрка био напредни антиглобалиста”, казао је Стефановић.

Додао је да је Мркоњић много учинио за све, да не зна како може да му се одужи и истакао да једино зна да ће следити његов пут, преноси Танјуг.

Комеморација Мркоњићу: Био је социјалиста, друг, политичар, Београђанин, али пре свега градитељ

(Фото Танјуг/Сава Радовановић)

Комеморација почасном председнику СПС-а, некадашњем министру, потпредседнику Народне скупштине, посланику, инжењеру, првом директору ЦИП-а Милутину Мркоњићу, данас је у Скупштини Србије почела минутом ћутања.

Лидер Социјалистичке партије Србије и председник Народне скупштине Ивица Дачић на почетку обраћања је рекао да му је тешко да држи говор, али, како је рекао, мора јер је то најприкладнији начин да се „последњи пут поздравимо”.

„Милутин је био и комуниста и социјалиста, и друг и господин, био је највећи друг међу господом, и највећи господин међу друговима. Све је то био, а изнад свега био је градитељ ове земље”, рекао је Дачић, пренео је Танјуг.

Он је навео да је Мркоњић био симбол најбољег ове земље, истичући да је од 1971. године када је постао инжењер, живот посветио градитељској мисији као животној идеји и био је најбољи у томе.

„Достигао је врх у свему чиме се бавио, био је први генерални директор ЦИП-а, члан владе, министар, посланик, потпредседник скупштине. Знам да га места нису занимала, осим када је требало помоћи својој земљи”, навео је Дачић.

Пројекти су, рекао је Дачић, били живот Милутина Мркоњића и преко њих је нашао спону са временом Александра Вучића.

„У својим најтежим данима после бомбардовања, Србија је имала Мркоњића да командује обновом. У свету и данас не могу да схвате како се једна земља тако брзо обновила”, рекао је Дачић и додао да је само то урадио заслужио је да га памте.

Прослављени бивши кошаркаш Владе Дивац рекао је на комеморацији да је Мркоњић своју политичку моћ користио да помаже другим људима.

„Своју политичку моћ је користио да помогне људима. Захваљујући њему, успели смо да усвојимо ћерку, јер сам ја тада био окарактерисан као државни непријатељ. Успео је да нас споји са њом, и ја и моја породица му то нећемо заборавити”, поручио је Дивац на комеморацији.

Он је навео да су су Мркоњић и он били на супротним политичким странама и да су се њихови ставови толико разликовали да је он радио све што је у његовој моћи да партија Милутина Мркоњића оде са власти.

„Све друго смо имали заједничко - земљу, вредност и лојалност. Мрка је био лојалан и када је био на врху и на дну. Моје сећање на њега се увек односило на ову особину”, рекао је Дивац.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Милутин Мркоњић био у свему посебан човек, невероватне енергије који је веровао у градитељство, градио путеве, мостове, радовао се сваком новом километру пута, повезивао антагонизме.

Вучић је навео да ће наредних дана изаћи са иницијативом да један од најважнијих пројеката који је Мркоњић започео, добије име по њему.

„Мркоњић је имао нешто изузетно, другачије, различито. невероватну енергију и фантастичан шарм који, ма колико се неко трудио, нико од нас не може да има”, рекао је Вучић на комеморацији Мркоњићу у парламенту.

Присетио је да су се, и када би се свађали, оштро препирали, на крају завршили и растајали са осмесима, додајући да је то било могуће само у случају Мркоњића.

Нису његове функције биле важне, он је био важнији од места којем је био, рекао је Вучић и додао да је Мркоњић као директор ЦИП-а могао да окупи све директоре јавних предузећа и политичаре, и који можда нису били у најбољим односима.

Како је додао, Мрка је, увек уз поштовање Слободану Милошевићу, кад је требало да се прогура нешто што се Милошевићу не би допало, чинио то на његов специфичан начин...

„Мркина идеја, и неких пре њега, била је Еурополис. Ја сам то назвао Београдом на води, али осигурали смо оно што је био његов сан. Мркоњић је почео и обилазницу око Београда”, рекао је Вучић.

Председник је поделио да је код њега дивљење изазивала Мркоњићева снага и енергија, човека који је у тешко време, после агресије на нашу земљу, урадио много на обнови, јер је питање да ли би то било урађено касније, да није тада, 1999. године.

Рекао је и да се последњих годину дана често саветовао са њим, додајући да је Мркоњић требало да у „Отвореном Балкану” буде нека врста саветника министара који би се бавио инфраструктуром у целом региону и одредио главне правце.

„Изазвао је креативни земљотрес где се појави, имао је снагу булдожера у жељи да промени свет. Један од ретких изузетних људи, чак и када је само ходао мењао је ствари, не дајући да остану исте и делећи људима, попут лека, сан да је све могуће”, рекао је Вучић.

Додао је да је Мрка био човек са огромним бројем пријатеља, који су га ценили, уживали у његовом духу, следили његове снове.

„Носећи у себи вечни шарм Црвеног крста, мангуплук београдске калдрме, Мрка је освојио живот и сваког кога би срео. Зато и данас не могу да кажем да је отишао и као да могу да чујем како, кроз промукли глас, каже - сине, само гурај”, рекао је Вучић.

Додао је да ће настојати да се Мркоњићу одужимо за све што је урадио, те да ће наредних дана изаћи са иницијативом да један од најважнијих пројеката који је започео добије име по њему, у нади да ће то сви прихватити иако је реч о искреном социјалисти.