foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Претрага

Најновије вести


Председник Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, рекао је данас на комеморацији бившем председнику Србије Милану Милутиновићу да Србија неће заборавити његов патриотизам. Дачић је на комеморацији у Скупштини Србије рекао да се од Милутиновића опрашта са великом тугом, али и са великим поносом, додајући да је отишао један из те генерације коме је историја наменила најтежи испит. “Припадао је онима који су стављени пред највећу пробу, а мало ко у животу дође до таквог теста без обзира коју функцију обавља. До тренутка када на делу треба да покажете колико волите своју земљу и свој народ”, рекао је Дачић.


Дачић је рекао да је Милутиновић био спреман када је, каже, историја дошла пред њега и ставила му у руке најтеже задатке, додајући да се није склањао препуштајући другима историјски терет, знајући да може да га носи и да има све што треба. Он је истакао да је бивши председник, који је био и министар спољних послова, био ослонац српске дипломатије, као и да је прихватио ту дужност као образован, искусан и одговоран јавни радник.

“Своје професионалне и личне квалитете несебично је поделио са Србијом када се налазила на раскрсници и када је улог била њена слобода, независност и суверенитет”, рекао је Дачић. Дачић је рекао да Милан Милутиновић има велико поштовање за све што је урадио за Србију. Како је рекао, победио је у Хагу и тамо одбранио своје име и част своје земље. “У ту борбу отишао је сам, провео шест година, знајући да ће правда да победи, као што се у десило, а нека на част иде онима који су држали невиног човека”, рекао је министар. Дачић је рекао да није било бољег, вештијег и темељитијег којег је Србија могла да пошаље на разговоре у Дејтон и Рамбује. “Његово огромно искуство уграђено је у нову етапу развоја Србије у којој смо и данас”, рекао је Дачић и захвалио председнику Србије Александру Вучићу и председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу што је комеморација одржана на државном нивоу.


Извор: Танјуг