foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ДОБРОДОШЛИ У СПС

Untitled-2.jpg

Спот СПС-ЈС Крушевац 2020

Претрага

Најновије вести

Владимир Тасић, адвокат и ЧОВЕК

Пре годину дана, (27.03. 2020. године) преминуо је Владимир Тасић. У петак, 16. априла 2021. године у Крушевачком позоришту, у организацији породице Тасић и ХУ "Мајка Јевросима" одржано је вече посвећено Владимиру Тасићу. Говор је одржао Бане Карајовић, који је прочитао и телеграм Милутина Левића, док је Мића Живановић поетски заокружио програм, а присутнима се обратио и захвалио Милутин Тасић, син Владимира Тасића. У току вечери приказан је документарни филм "Владимир Тасић, адвокат и ЧОВЕК“ аутора Јелене Ђорђевић.

ФИЛМ РЕАЛИЗОВАЛИ

  • Обрада звука: Владимир Петровић
  • Текст читали: Небојша Вранић и Јелена Ђорђевић
  • Камера и монтажа: Иван Јочић
  • Фотографија: Милан Панић
  • Графичка обрада: Јелена Ивановић
  • Коришћена архива: Новине Победа, Телевизија Јефимија, РТК Крушевац, Културна дешавања Крушевац, Лична архива Љубодраг Обрадовић и Марко Вишњић, Фото архива породице Тасић
  • Аутор филма: Јелена Ђорђевић
  • Март 2021.
Говоре: Бранислав Карајовић, Мирослав Живановић и Милутин Тасић
 
Владимир Тасић, адвокат и ЧОВЕК
 
Владимир Тасић je рођен 30. маја 1954. године у Крушевцу, у породици од оца Милутина и мајке Миланке. У најранијем детињству, поред свог оца сусрео се левичарским идејама. Свакако да је значајан податак и тај да су његови родитељи крај рата дочекали у логорима, мајка Миланка у Аушвицу, а отац Милутин, у логору на Бањици. Основну школу и Гимназију завршио је у Крушевцу. Дипломирао је на Правном факултету у Београду, где је стекао звање дипломираног правника. Положио је правосудни испит након чега је биран прво за заменика, а затим за општинског јавног тужиоца у Крушевцу, тада најмлађег у Србији. Владимир Тасић формирао је Расински управни округ и у својству, до данас најуспешнијег начелника, радио је осам година, све до 2000-е године када је дао оставку и почео да се бави адвокатуром. Био је активан у Социјалистичкој партији Србије од оснивања, обављајући најистакнутије дужности у више мандата, члана Главног одбора СПС Крушевац, затим члана Извршног одбора Главног одбора и члана Статутарне комисије Социјалистичке партије Србије. Владимир Тасић био је непрекидно биран за Председника ГО СПС Крушевац од 1998-е године, тако да је дужност председника крушевачких социјалиста обављао пуне 22 године.
 
Владимир Тасић je вршио функције заменика јавног тужиоца, Јавног тужиоца, Одборника Скупштине града Крушевца у више мандата, Председника Одборничке групе СПС, Начелника Расинског округа, Председника Управног одбора Здравственог центра Крушевац, у више мандата члана Републичке изборне комисије, био је пешадијски мајор резервног састава Војске Србије. Поред ових вршио је и дужности члана Управног одбора ФАМ-а, члана Београдског Форума за свет равноправних, Председника научног савета Асоцијације за културу мира и толеранцију са музејом мира без зидова Крушевац, члана Управног одбора ЖОРК Напредак, био је оснивач Арт клуба СПС-а, ктитор и члан Савета Легата Милића од Мачве, Члан удружења "Поезија СРБ".

За своје заслуге, које су немерљиве у свим сегментима живота и рада, како у Крушевцу, тако и у Србији, добитник је великог броја признања, награда, захвалница, благодарница. Владимир Тасић, постухмно је одликован Видовданском плакетом, као угледни правник и носилац одговорних функција у граду, за изузетан допринос унапређењу услова живота грађана Крушевца и развоју локалне самоуправе. Плакету је, на свечаној седници Скупштине града, примио његов унук Вељко Тасић.

Истраживањем и писањем дао је велики допринос Асоцијацији за културу мира и толеранцију са Музејом мира Крушевац, очувању сећања на све жртве претходних ратова, а марљиво и педантно вођење документације, преточено је у књиге кроз које свако ко то жели, може сагледати читаву историју Социјалистичке партије Србије, од оснивања до данас, како у Крушевцу, тако и у Србији.

Владимир Тасић као коаутор или самостално потписује књиге: „Свет и ми за мир“ 1995-е године, „Расински округ у НАТО агресији“ 1999-е године, „Сведочанство за истину“ 2010. год, „Сведочанство за памћење“ 2013.године , „Будућност не чекамо већ је градимо“ прилог за биографију Драгана Јовановића 2015.године, „Симболи мира“ 2015. године, „Прилог за историју Расинског НОП одреда“-Слатинска борба, Стубалска борба, борба у Мачковцу 2015-е године, „Философија изграђивања мира“, 2015. године. Објављивао је текстове у Крушевачкој Победи, Јутарњим новинама, Расинским аналима Историјског архива из Крушевца, листу „Пензионер“ из Берана, листу српске Партријаршије „Православље“. Био је члан редакцијских одбора у више научних издања, као и главни и одговорни уредник више књига.

Владимира Тасића можда најбоље описује у само пар кратких, али неописиво јаких и са великом љубављу написаних опроштајних реченица, његов друг и дугогодишњи сарадник Милош Обрадовић

"ВЛАДА ТАСИЋ - ПО ЗАНИМАЊУ ДОБАР ЧОВЕК

Одлазак великог и племенитог човека.

Његове речи, дела и мудре поруке остаће урезане у мом срцу као непроценљив дар. Трајно млад у срцу, старио је некако као племенит метал, као злато или мермер. Правдољубив и увек се давао нештедећи себе због других и својих идеала. Његова душа ширила је најлепше боје."

О Владимиру Тасићу остају да говоре резултати његовог рада и вечите борбе у спровођењу правде, истине, левичарске идеје, очувању мира и толеранције, лични печат у граду у коме је рођен, у Социјалистичкој партији Србије, правосуђу града Крушевца, Републичкој изборној комисији, Скупштини града Крушевца, културном миљеу нашег града и срцима свих пријатеља и искрених социјалиста, на част и понос породици Тасић.

Извор - РТК КРУШЕВАЦ

Извор - РТВ ПЛУС КРУШЕВАЦ

УМЕСТО ПРЕДГОВОРА

ДА ЛИ ЈЕ КРУШЕВАЧКА ФИЛОСОФИЈА МИРА – СИМБОЛ МИРОТВОРСТВА У СРБА?

На празник Организације Уједињених нација, 24. октобар, Дан оснивања ОУН, миротворни Крушевац, традиционално обележава овај празник као и две значајне годишњице везане за Организацију уједињених нација, које су у оригиналној Крушевачкој философско – миротоворној школи препознали огромне вредности значајне за проучавање и јачање светског миротворног покрета. Крушевац је добио два највећа признања ОУН за стваралачки рад на јачању мира, толеранције и солидарности међу људима, народима и државама света. Највеће признање Организације уједињених нација Медаља мира ОУН који је уручен за изузетне заслуге на пољу јачања свестког мира Српском граду Крушевцу 1986. године, као и признање Весник мира уручен Крушевцу 1991. године. Овако висока признања Међународне заједнице обавезују наш град да непрекидно трага на крхким путевима мира, како би дао скромни допринос успостављању и јачању, сигурно је, једне од највећих вредности човечанства Миру. Овом књигом, подсећамо се свих активности, које су у Српском граду Крушевцу обелжиле протекле године од када се на организован начин свечано прослављају јубилеји ове светске Међународне организације која окупља 193 државе света.

У протеклим деценијама наш Крушевац, је постао захваљујући организованом систему проучавања мира и толеранције, по много чему јединствен град у свету. Уобичајени библијски поздрав гласи: Мир вам! Он је постао традиционални поздрав трију светских монотеистичких религија – Јудаизма, Хришћанства и Ислама. Ми, Православни Хришћани на почетку свакога свога богослужења иштемо од Бога мир, а што подразумева најпре унутрашњи, духовни мир у души сваког човека, мир који и најратоборнијег човека преображава у миротворца, а онда и „Мир свега света”, Мир међу народима и државама.

Крушевљани верују у Бога мира, љубави, доброте и праштања. Ово су и основна начела на којима се заснива Крушевачка миротоворна школа као и философија мира, као јединствена оригинална научна дисциплина која се изучава у овом Српском граду. Зато уопште мир не значи само одсуство рата, него првенствено, присуство духовних квалитета прихватања и поштовања других и другачијих, њихове слободе и достојанства, њиховог богоданог и природног права на сва добра која иначе и себи желимо. Ако се надахњујемо таквом духовношћу, мир ће бити могућ за читаво човечанство. Током протеклих година, у Крушевцу је, изграђена оригинална школа мира. Крушевачка школа мира, утемељена на философији мира и толеранције прихваћена је од бројних поштовалаца идеје, окупила је бројне ученике, студенте, интелектуалаце, који су изучавајући мир, толеранцију и философију мира као културе живота, Крушевац извукли из паланачке летаргије и сврстали га у светски познате градове.

Сигурно је, да је стваралац новог начина мишљења и живота у нашем гра ду био млади професор философије Учитељске школе у Крушевцу, сада ре – дов ни професор Универзитета Павле Б.Бубања. Професор Бубања изграђујући себе, науку коју је стварао и едукујући друге, дао је огроман допринос да Круше – вац буде одликован највећим светским признањима додељених од Организа – ци је Уједињених Нација, за достигнућа на пољу изучавања мира, љубави и то ле ран ције. Његови уџбеници из Примењене философије, Философије мира, Пе да го гије мира,данас су научно штиво, без кога се не може замислити ни један од озбиљнијих научних радова, или излагања на домаћим и међународним Кон ференцијама и Конгресима посвећеним јачању светског мира. Небројано пута су професор Бубања и Крушевац, у домаћим и страним, часописима, члан – цима, књигама, излагањима цитирани и апострофирани као стожер ствара ња науке о миру у Срба, па је ту и дат одговор из наслова овог текста, да је не сумњиво Крушевачка философија мира – симбол миротоворства у Срба! Крушевачка философија мира, стварана у време „хладног рата“ и бло – ко в ске подељености света, у време пада Берлинског зида и рушења најмоћније Со цијалистичке империје СССР, у време наметнутог распада Југославије и уво – ђе ња неправедних економских санкција Савезној Републици Југославији и Ср – би ји, изазивала је велико интересовање угледних научних, јавних и културних по сленика из света који се баве проучавањем и прагматичним јачањем идеје светског мира. Угледни миротоворци из света изражавали су људско и научно интересовање за Крушевачку науку о миру и идеје које су пручавале у малом Српском граду Крушевцу, што је завредело светску пажњу, да овај малени град буде одликован са два највећа светска миротворна одличја Медаља мира и Весник мира.Тако је још давне 1983.године, Крушевац посетио председник Генералне Скупштине Уједињених нација, његова екселенција Пол Лусака, који је овом при ликом изјавио:“У Крушевцу сам нашао Повељу Уједињених нација …На Слободишту сам видео све страхоте рата и понижавање народа. Овај обешени младић, овде на Слободишту, јесте и симбол мира и пример за све нас како се бране мир и слобода“. Господин Лусака, један је од најугледнијих светстких бораца на пољу јачања мира,толеранције и солидарности, па је његово призна – ње нашем граду и родоначелнику Философије мира, дало несумњиви подстрек да се још више ангажују на пољу истраживања миротворства. Највиша светска одликовања додељена нашем граду, Медаља мира и Весник мира, за изузетне заслуге на пољу проучавања и очувања светског мира и толеранције Крушевцу су омогућила да буде поштован, уважаван у међуна ро – д ној заједници због свог оргиналног пропагирања једнакости међу људима, на – родима и државама света, па је у три наврата био организатор и домаћин нај ве- ћих међународних скупова у Србији, међу којима су одржавање седнице Изврш – ног бироа Међународне Асоцијације градова Весник Мира марта 1998.го ди не и Генерална Скупштина ове Асоцијације августа 1999.године, непосредно након злочиначког бомбардовања Србије од стране 19 чланица НАТО. На овим скуповима гости Крушевца су били представаници градова све – та Волгоград, Хирошима, Нагасаки, Женева, Верден, Брајтон, Словен Градец, Праг, Ларнака, Ломе, Морфи, Абиџан, Бандуг, Њу Хевен, и многих других градо – ва носилаца Весника мира.

У току вишегодишњег развијања годишњег рада на пољу проучавања ми ра и толеранције међу људима света, Асоцијација за културу мира и толеран – ци ју са Музејом мира без зидова, у Крушевцу као и сам Крушевац имали су зна – чај ну подршку меродавних светских личности из поља политике, науке, еко но – ми је и религије. Међу многобројним поштоваоцима, миротворног Крушев ца, у гра ду су поводом тога били драги гости или се писменим порукама мира обра – ћали меродваним личностима града, па међу њима посебно истичемо: Сан дро Пер тини, председник Републике Италије, Индира Ганди, председник владе Републике Индије, Жорж Сампајо, председник Португалије, проф.др Иво Јосиповић, председник Републике Хрватске, др Данило Тирк, председник Репу бли ке Сло веније, Васељенски Патријарх Вартоломеј И, Московски патријарси и целе Ру сије Г.Г.Алексеј ИИ и Г.Г.Кирил, Патријарх Српски Г.Г.Павле, Митрополит Дабро- бо сански Г.Г.Николај, Митрополит Црногорски и Архиепископ Цетинњски Г.Г. Амфи лохије, Епископ Нишки и Патријарх Српски Г.Г.Иринеј, Епископ Брани чев – ски Г.Г.Игнатије, Еписком будимљанско – никшићки Г.Г.Јоаникије, Папа Бенедикт ЏВИ, Генерални секретар Уједињених Нација Бан Ки Мун, велики књи же вник Ака демик Добрица Ћосић, један од највећих Српских философа Акаде мик Ми – ха ило Марковић и многи други.

Угледни представници међународне заједнице, и из Србије као и са про – сто ра бивше Југославије, учинили су да Крушевац постане град мира познат у међународној миротворној заједници у кругу са великим градовима света. Наука о миру, и философија мира развијена у Крушевцу, дају огроман допринос тежњама наше отаџбине Србије да се укључи у све миротоворне светске по кре те. Топоними мира у Крушевцу, као што су насеље Уједињене нације, име – на улица по сећању на бивше Генералне секретаре ОУН, вртић,“Голуб мира“, Трг мира и са јединственим Спомеником мира и спомеником Мајка Србија и мај ка Грчка, утемељили су Српски Крушевац у најзначијније и незаобилазне де – сти нације свих посленика идеје философије толеранције, хришћанске љубави и једнакости међу људима, народима и државама.

Носилац активности на представљању Крушевачке науке о миру и ми – ро твор ног покрета у Крушевцу, је Асоцијација за културу мира, толеранцију са Му зе јом мира без зидова Крушевац, посебно се бавила младима и укључива – њем младих у низ активности кроз јавне литерално – ликовне конкурсе. Вели – ким интересовањем за задате теме миротоврци, ентузијасти у Крушевцу, до ка – зи вали су јавности да је мир неисцрпна тема која се непрекидно мора истражи – ва ти и развијати.

Љубав, толеранција и научно искуство, усађено миротворсто према љу – ди ма и народима света уграђивано је у бројне, научне, стручне, новинске и по – пу лар не часописе и саопштења. Стручна Крушевачка миротоворна литература не заобилазан је извор проучавања мира и толеранције широм света. Асоцијација за културу мира и толеранцију са Музејом мира без зидова Крушевац, континуирано прати активности појединаца и организација на пољу изграђивања,проучавања и јачања светског мира, па као највеће признање за ре зултате постигнуте на пољу изградње мира, толеранције и љубави међу љу – ди ма и народима додељује традиционално „ПОВЕЉУ МИРА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ“, појединцима, установама и градовима за изузетне резултате на афирмацији светског миротоворног покрета. До сада су носиоци ове престижне миротовор – не награде били Ивица Дачић, председник Владе Републике Србије, Живадин Јо вановић, ранији министар иностраних послова СРЈ и председник Београдског фо рума за свет равноправних, Генерални секреатар ОУН Бан Ки Мун, Патријарх Мос ковски и целе Русије Кирил, Патријарх Васељенски Вартоломеј И, др Момир Булатовић, бивши председник Владе СРЈ, Економски факултет Универзитета у Нишу, Владика будимљанксо никшићки Г.Г.Јоаникије и постхумно Драгану Јова – но вићу, бившем председнику општине Крушевац, првом Крушевљанину члану Ге нералне Скупштине Међународне Асоцијације градова Весник мира.

Крушевачка наука о философији мира, толеранције и солидарности међу људима, народима и државама света обавезује нас да учинимо све што је у на шој моћи да изградњом и афирмацијом вредности мира, толеранције и љубави међу народима учимо да нашу Планету како то рече философ др Павле Б. Бубања: “Земљу нашу Планету не оствимо без човека“.

Владимир М. Тасић Адвокат – Крушевац

ДЕТАЉНИЈЕ